Зељковић: Институт за јавно здравство располаже са довољним бројем тестова

Г.С.
Зељковић: Институт за јавно здравство располаже са довољним бројем тестова

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске располаже са довољним бројем тестова и грађани Српске не треба да брину, поручио је Бранислав Зељковић, вршилац дужности директора ове здравствене установе, гостујући на РТРС.

- Видљиво је да имамо константу у броју тестирања, која се крећу дневно између 400 и 600 урађених лабораторијских налаза. У данима викенда је нешто мање тестирања. Многе земље свијета су произвођачи тестова, али и оне их чувају за своје потребе. Увијек тражимо најбоље, али и по најповољнијој цијени - навео је Зељковић.

Важно је нагласити, како каже да тестове континуирано набављају.

- Очито је да број заражених није повећан само у Српској, већ у региону, па и у свијету - нагласио је Зељковић.

Он је додао да у Српској постоје локална жаришта, те да забрињава раст заражених, али наглашава да Институт за јавно здравсто Српске дјелује на вријеме и превентивно.

- По дефиницији случаја врше се тестирања лица која имају симптоме, и онда се долази до контаката, како се вирус не би ширио даље. Важно је рећи да превентивно дјелујемо и одмах све контакте позитивне особе стављамо у изолацију - рекао је Зељковић. 

Напомиње да је Институт издао и упутство како се понашати у изолацији, али и како се требају укућани понашати према позитивним особама.

- На вријеме откривамо случајеве, и за сада је све под контролом - истакао је Зељковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана