Zastave Turske i BiH na Baščaršiji, skup podrške Erdoganu

Tanjug, klix.ba
Zastave Turske i BiH na Baščaršiji, skup podrške Erdoganu

Sarajevo - Skup podrške turskoj vladi i narodu, kao i predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, nakon pokušaja državnog udara, organizovan je u Sarajevu.

Nekoliko stotina učesnika okupilo se na centralnom trgu na Baščaršiji, mašući turskim i bosansko-hercegovačkim zastavama, obučeni u majice na kojima je na turskom jeziku ispisano da su uz narod koji se usprotivio pučistima i spasao demokratiju u sopstvenoj zemlji, prenosi Fena.

Organizatori ističu da će skup na Baščaršiji trajati cijelu noć i očekuju da će se učesnicima video linkom obratiti iz Turske predsjednik Erdogan.

Ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini Čihad Erginaj novinarima je izjavio da se organizaciji skupa pridružilo gotovo 40 nevladinih organizacija s bosansko-hercegovačkim, turskim, ali i članstvom iz drugih zemalja.

On ističe da od 15. jula narod u Turskoj neprestano drži straže, čuva demokratiju i sopstvenu državu.

Za učesnike skupa u Sarajevu je naveo da su došli da podrže te napore u očuvanju najviših vrednosti.

U pozivu medijima za praćenje večerašnjeg događaja u Sarajevu, organizatori su naveli da otvoreno žele da kažu da nikakvo zlo niti frakcija nikada neće moći da naruše suverenitet i zajedništvo turskog naroda.

Erdogan: Povlačim sve tužbe zbog vrijeđanja mene

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sve tužbe protiv ljudi zbog vređanja njega biti obustavljene, javlja AFP.

Erdogan je to izjavio na događaju u glavnom gradu Turske Ankari, na komemoraciji ubijenima i ranjenima tokom pokušaja državnog udara 15. jula.

Kako se navodi, rekao je da povlači sve tužbe pokrenute zbog vređanja njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana