Zaposleni u republičkim institucijama pokvarili prosječnu ocjenu

Marijana Miljić Bjelovuk
Zaposleni u republičkim institucijama pokvarili prosječnu ocjenu

BANjALUKA - Službenici i namještenici u Republici Srpskoj blago su nazadovali u radu i zalaganju ako je suditi prema ocjenama njihovih šefova, a samo jedan radnik u 45 republičkih institucija dobio je jedinicu.

Navedeno je to u izvještaju o sprovedenom ocjenjivanju državnih službenika i namještenika zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske za prvo polugodište 2023. koji je objavila Agencija za državnu upravu. Šefovi su ocjenjivali rad i zalaganje 5.337 radnika u 45 republičkih institucija. 

- Prosječna ocjena u radu službenika i namještenika iznosi 3,57. Taj prosjek bilježi blagi pad u odnosu na godinu ranije, kada je prosječna ocjena iznosila 3,80 - stoji u izvještaju.

Ocjenu “ne zadovoljava” dobio je svega jedan zaposleni od ukupnog broja ocijenjenih, a riječ je o radniku Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Kod imena 85 službenika i namještenika upisana je ocjena “zadovoljava”.

- Najviše radnika, i to njih 2.729, dobilo je ocjenu “ističe se”, dok je nešto manje zaposlenih, tačnije njih 2.522 dobilo najveću ocjenu, odnosno kraj njihovih imena upisano je da se “naročito ističu” - navodi se u izvještaju Agencije za državnu upravu RS.

U istom izvještaju stoji i da je u prvom polugodištu prošle godine u višu kategoriju radnog mjesta napredovalo pet zaposlenih. 

- Sporno je da li upisane ocjene pokazuju pravo stanje efikasnosti u javnoj upravi, ali je jasno da tako rad službenika i namještenika vide njihovi pretpostavljeni. Vjerovatno pojedini upisuju i veće ocjene da se ne bi zamjerali radnicima. Sve je to relativno - kazao je “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu upravu Aleksandar Radeta.

* ne zadovoljava - 1

* zadovoljava  - 85

* ističe se - 2.729

* naročito se ističe - 2.522

Ako dođe do usvajanja novog zakona o državnim službenicima, naglašava Radeta, ocjenjivanje službenika i namještenika biće mnogo realnije.

- Radna grupa je završila taj zakon, odnosno napisala ga onako kako misli da treba. Ne znam da li će se on uskoro naći na dnevnom redu Vlade. Potrebno je obezbijediti i sredstva za sprovođenje svih predloženih rješenja. Nadležni će procijeniti kada je najbolji trenutak za donošenje novog zakona o državnim službenicima - poručio je Radeta.

Naglasio je da, ako uporedimo našu upravu sa administracijama u Evropi, onda ona i nije tako loša.

- Narod misli da je uprava lošija nego što jeste. Mnogi misle da je javna  uprava i ono što nije, jer iznose razne primjedbe koje u principu nemaju nikakve veze sa ovim službenicima i namještenicima koje ocjenjuju njihovi pretpostavljeni. Primjedbe građana se obično odnose na rad zaposlenih u lokalnim  zajednicama ili javnim ustanovama - naveo je Radeta.

Kada je riječ o zaposlenom koji je ocijenjen ocjenom “ne zadovoljava”, Radeta navodi da taj radnik može da snosi određene sankcije, kao što je smanjenje plate u određenom procentu nekoliko mjeseci.

- Ako taj radnik dobije drugu negativnu ocjenu zaredom, može ostati bez posla - zaključio je Radeta.

Motivacija

U Agenciji za državnu upravu RS navode da je svrha ocjenjivanja zaposlenih u republičkim organima uprave motivisanje službenika, odnosno namještenika da konstantno unapređuju svoja znanja i iskustva.

- Istovremeno, ocjenjivanje stvara preduslov za poboljšanje i unapređenje rada republičke uprave u cjelini - navode u Agenciji za državnu upravu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana