Za šta tužilaštvo tereti Zeljkovića i ostale: Osumnjičeni da su duplim fakturama “pumpali“ cijene maski

Nebojša Tomašević
Za šta tužilaštvo tereti Zeljkovića i ostale: Osumnjičeni da su duplim fakturama “pumpali“ cijene maski

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković i ostala trojica uhapšenih zbog sumnje da su počinili zloupotrebe prilikom poslovanja Istituta, osumnjičeni su da su duplim fakturama pravdali višestuko veće cijene zaštitnih maski, a umjesto medicinskih odijela iz Kine, Institutu su prodata nemedicinska zaštitna odijela proizvedena u BiH i koja su plaćena po višim cijenama od tržišnih, saznaje "Glas Srpske".

Uz Zeljkovića, koji je, kako saznajemo, negirao krivicu za djela koja mu se stavljaju na teret, osumnjičeni su vlasnik agencije "Travel for fan" Saša Marković, direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac i direktor "Prokontrola" Slavko Bojić koji su se branili ćutanjem.

Zeljkovića, naime, sumnjiče za zloupotrebu položaja po dvije tačke te da je omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi za "Prokontrol" i "Travel fon van" u iznosu  od 791.500 KM. Dokazi ukazju da su maske, čija je nabavna cijena bila 0,36 maraka, Institutu fakturisane po cijeni od 6,90 KM. Dubravac i Bojić su, za nabavku maski, formirali konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski Institutu, kao naručiocu.

- Sumnja se da je cilj bio da nastupe kao grupa ponuđača, te pribave korist nekvalifikovanom "Prokontrolu, a na štetu republičkog budžeta - ističe izvor “Glasa”. "Prokontrol" je, prema navodima, 24. marta prošle godine, prije pokretanja postupka nabavke, Institutu dostavio ponudu za 50.000 medicinskih respiratornih maski KN95, vrijednih 345.000 KM bez PDV-a, a Zeljković se sumnjiči da je tokom pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci, količinu i vrijednost nabavke utvrdio na osnovu ponude "Prokontrola". Tereti se i da je dan kasnije "Prokontrolu" poslao poziv na učestvovanje u javnoj nabavci, iako firma nije kvalifikovana za učešće, te da je uz poziv dostavio i tendersku dokumentaciju prije objave obavještenja o nabavci jer je objavljena tek 27. marta. Sumnja se i da je "Prokontrol", u skladu sa dogovorom da se višestruko uvećaju cijene maski od uvoznih, na način da se dva puta fakturišu da bi se prikrila stvarna vrijednost dostavio ponudu, kao grupa ponuđača "Prokontrol” Banjaluka i "Promeding Laktaši”, u namjeri da Institut prihvati ponudu - rekao je naš izvor i dodao da je u ponudi dostavljen sertifikat za maske KN95, koji ne potvrđuje da se ne radi o medicinskoj, već o ličnoj zaštitnoj opremi.

Zeljkovića sumnjiče da je potpisao Ugovor za nabavku respiratornih maski sa grupom ponuđača, koju je zastupao Bojić, a u kojem je definisana nabavka 50.0000 maski KN95, ukupne vrijednosti 403.650 KM sa PDV-om. Time je, kaže izvor, Zeljković omogućio “Prokontrolu” zaradu od najmanje 241.500 KM.

Po drugoj tački, terete ga da je iskorištavanjem službenog položaja omogućio nezakonitu zaradu firmi „Travel for fan“ u postupku nabavke zaštitnih odijela, maski za lice i beskontanih termometara čija ukupna vrijednost, bez PDV-a, stiže 2,4 miliona KM. I ta turistička agencija je, na osnovu prethodnog dogovora, dostavila ponudu ispred grupe ponuđača u kojoj je i firma "Promeding", te je potpisan ugovor o nabavci te opreme, iako se znalo da tenderskom dokumentacijom nije predviđena mogućnost učešća grupe ponuđača.

Što se tiče poslova sa agencijom „Travel for fun“, sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo od 9. aprila do 25. maja 2020. godine te da je prvi čovjek Instituta iskoristio položaj te pribavio korist agenciji kada je prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maski i bezkontaktnih termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a. Naknadno je aneksom ugovora smanjena cijena zaštitnih odijela sa 66 na 50 KM po komadu,a ugovor je realizovan samo u odnosu na nabavku 20.000 odijela koja su plaćena 1.170.000 KM sa PDV-om.  Ta odijela je firma "Travel for fan" kupila od jednog preduzeća iz Banjaluke po cijeni od 22.5 KM po komadu. Zeljkovića terete da nije izvršio nadzor ni provjerio narudžbe tako da je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. I u ovdje je navedena veća cijena od nabavne, a “Travel for fan” je “zaradio” 550.000 KM na štetu budžeta RS.

 

 

 

Kako saznajemo, Zeljković je izjavio  da nije učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da su on i službe kojima je rukvoodio, postupali u skladu sa zakonom.

-Upoznao je postupajućeg tužioca s tim da on nije izbjegavao dolazak na saslušanje, te da je 15. septembra imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banjaluku. Izjavio je da nije znao kada će se vršiti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za njegovim ispitivanjem.  Nakon što je saznao da su ga tražili, javio se glavnom inspektoru Uprave za organizovani i teški kriminalitet. U prilogu je dostavio i medicinsku dokumentaciju u original- saznajemo od izvora iz istrage.

Ročište za određivanje pritvora direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću i ostalim uhapšenim zbog zloupotrebe položaja u poslovanju ove ustanove odgođeno je do 18 časova na zahtjev odbrane osumnjičenih.

Odbrana je tražila dodatno vrijeme za pripremu  pa im je sud to odobrio.

Osim Zeljkovića, pritvor je zatražen i za osumnjičene Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Slavka Bojića, a ročište je bilo zakazano za 13 časova

Iako je slučaj od javnog interesa, novinarima nije dozvoljeno da uđu u sudnicu Okružnog suda u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana