За шта тужилаштво терети Зељковића и остале: Осумњичени да су дуплим фактурама “пумпали“ цијене маски

Небојша Томашевић
За шта тужилаштво терети Зељковића и остале: Осумњичени да су дуплим фактурама “пумпали“ цијене маски

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић и остала тројица ухапшених због сумње да су починили злоупотребе приликом пословања Иститута, осумњичени су да су дуплим фактурама правдали вишестуко веће цијене заштитних маски, а умјесто медицинских одијела из Кине, Институту су продата немедицинска заштитна одијела произведена у БиХ и која су плаћена по вишим цијенама од тржишних, сазнаје "Глас Српске".

Уз Зељковића, који је, како сазнајемо, негирао кривицу за дјела која му се стављају на терет, осумњичени су власник агенције "Травел фор фан" Саша Марковић, директор фирме "Промединг" Драган Дубравац и директор "Проконтрола" Славко Бојић који су се бранили ћутањем.

Зељковића, наиме, сумњиче за злоупотребу положаја по двије тачке те да је омогућио стицање противправне имовинске користи за "Проконтрол" и "Травел фон ван" у износу  од 791.500 КМ. Докази указју да су маске, чија је набавна цијена била 0,36 марака, Институту фактурисане по цијени од 6,90 КМ. Дубравац и Бојић су, за набавку маски, формирали конзорцијума за увоз заштитне опреме и медицинских маски Институту, као наручиоцу.

- Сумња се да је циљ био да наступе као група понуђача, те прибаве корист неквалификованом "Проконтролу, а на штету републичког буџета - истиче извор “Гласа”. "Проконтрол" је, према наводима, 24. марта прошле године, прије покретања поступка набавке, Институту доставио понуду за 50.000 медицинских респираторних маски КН95, вриједних 345.000 КМ без ПДВ-а, а Зељковић се сумњичи да је током преговарачког поступка без објаве обавјештења о набавци, количину и вриједност набавке утврдио на основу понуде "Проконтрола". Терети се и да је дан касније "Проконтролу" послао позив на учествовање у јавној набавци, иако фирма није квалификована за учешће, те да је уз позив доставио и тендерску документацију прије објаве обавјештења о набавци јер је објављена тек 27. марта. Сумња се и да је "Проконтрол", у складу са договором да се вишеструко увећају цијене маски од увозних, на начин да се два пута фактуришу да би се прикрила стварна вриједност доставио понуду, као група понуђача "Проконтрол” Бањалука и "Промединг Лакташи”, у намјери да Институт прихвати понуду - рекао је наш извор и додао да је у понуди достављен сертификат за маске КН95, који не потврђује да се не ради о медицинској, већ о личној заштитној опреми.

Зељковића сумњиче да је потписао Уговор за набавку респираторних маски са групом понуђача, коју је заступао Бојић, а у којем је дефинисана набавка 50.0000 маски КН95, укупне вриједности 403.650 КМ са ПДВ-ом. Тиме је, каже извор, Зељковић омогућио “Проконтролу” зараду од најмање 241.500 КМ.

По другој тачки, терете га да је искориштавањем службеног положаја омогућио незакониту зараду фирми „Травел фор фан“ у поступку набавке заштитних одијела, маски за лице и бесконтаних термометара чија укупна вриједност, без ПДВ-а, стиже 2,4 милиона КМ. И та туристичка агенција је, на основу претходног договора, доставила понуду испред групе понуђача у којој је и фирма "Промединг", те је потписан уговор о набавци те опреме, иако се знало да тендерском документацијом није предвиђена могућност учешћа групе понуђача.

Што се тиче послова са агенцијом „Травел фор фун“, сумња се да су Зељковић и Марковић починили кривично дјело од 9. априла до 25. маја 2020. године те да је први човјек Института искористио положај те прибавио корист агенцији када је прихватио понуду за набавку медицинских заштитних одијела, маски и безконтактних термометра 500 комада. Све је укупне вриједности 2.388.500 КМ без ПДВ-а. Накнадно је анексом уговора смањена цијена заштитних одијела са 66 на 50 КМ по комаду,а уговор је реализован само у односу на набавку 20.000 одијела која су плаћена 1.170.000 КМ са ПДВ-ом.  Tа одијела је фирма "Травел фор фан" купила од једног предузећа из Бањалуке по цијени од 22.5 КМ по комаду. Зељковића терете да није извршио надзор ни провјерио наруџбе тако да је умјесто медицинских добио немедицинска одијела без одговарајуће медицинске декларације, цертификата и стандарда који нису поријеклом из Кине већ су произведени у БиХ, иако се у понуди наводило да су из Кине. И у овдје је наведена већа цијена од набавне, а “Травел фор фан” је “зарадио” 550.000 КМ на штету буџета РС.

 

 

 

Како сазнајемо, Зељковић је изјавио  да није учинио кривична дјела која му се стављају на терет, те да су он и службе којима је руквоодио, поступали у складу са законом.

-Упознао је поступајућег тужиоца с тим да он није избјегавао долазак на саслушање, те да је 15. септембра имао заказан преглед у Београду и да је због тога напустио Бањалуку. Изјавио је да није знао када ће се вршити претрес и да ће се у то вријеме указати потреба за његовим испитивањем.  Након што је сазнао да су га тражили, јавио се главном инспектору Управе за организовани и тешки криминалитет. У прилогу је доставио и медицинску документацију у оригинал- сазнајемо од извора из истраге.

Рочиште за одређивање притвора директору Института за јавно здравство Браниславу Зељковићу и осталим ухапшеним због злоупотребе положаја у пословању ове установе одгођено је до 18 часова на захтјев одбране осумњичених.

Одбрана је тражила додатно вријеме за припрему  па им је суд то одобрио.

Осим Зељковића, притвор је затражен и за осумњичене Драгана Дубравца, Сашу Марковића и Славка Бојића, а рочиште је било заказано за 13 часова

Иако је случај од јавног интереса, новинарима није дозвољено да уђу у судницу Окружног суда у Бањалуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана