Za Siriju spreman i pomagač teroristima Munib Zahiragić

Goran Maunaga
Za Siriju spreman i pomagač teroristima Munib Zahiragić

Sarajevo - Video-zapis na kojem se vidi grupa naoružanih mudžahedina u maskirnim uniformama spremnih za odlazak na ratište u Siriju nastao je u centralnoj BiH, a jedan od aktera je Munib Zahiragić, koji je 2003. godine u BiH osuđen na dvije godine zatvora zbog špijuniranja i pomaganja u bjekstvu osumnjičenih za terorizam, saznaje "Glas Srpske" od izvora bliskog institucijama prate aktivnosti pojedinaca opasnih po bezbjednost.

Zahiragić je osuđen jer je iz AID-a, obavještajne službe RBiH, iznosio povjerljiva dokumenta i podatke koje su obavještajci prikupili o djelovanju islamskih radikalnih organizacija i pojedinaca u BiH.

Na video-zapisu koji je postavljen na internet servisu "LiveLeak" vidi se grupa mudžahedina u maskirnim uniformama koji su naoružani vatrenim i hladnim oružjem i za koje je navedeno da se spremaju za odlazak na ratište u Siriju. Na snimku se čuje pjesma grupe ljudi koji im pjevaju pjesmu o džihadu, ratovanju, šehidima, Iraku, Avganistanu i Siriji, a na kraju snimaka svi uzvikuju "Alahu ekber".

- Uskoro će biti poznata imena i organizatora i svih boraca koji se nalaze na tom snimku. Saslušana su dvojica za koje se sumnja da su s tim povezani - rekao je taj izvor.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji s Tužilaštvom BiH, pored ovog snimka, provjeravaju i povećano angažovanje finansijera i onih koji regrutuju džihadiste za odlazak na ratište u Siriju, te boraca koji tamo odlaze.

- Među onima koji regrutuju borce u BiH za džihad, najčešće za Siriju, su I. Bilbani, M. Dizdarević i N. Beka - rekao je taj izvor.

Za Bilbanija je poznato da već dugo među Bošnjacima u BiH populariše džihad u Avganistanu, a borce za Siriju regrutuje posljednjih nekoliko mjeseci. Dizdarević je dugo boravio u Gornjoj Maoči, a sada je promijenio lokaciju koja je poznata pripadnicima SIPA. Prije nego što je počeo da regrutuje borce za Siriju, mjesecima je bio na ratištu u Avganistanu.

Beka često boravi u Gornjoj Maoči i u stalnom je kontaktu sa najradikalnijim islamistima s kojima za rat u Siriji uspješno regrutuje najmlađe pripadnike bošnjačkog naroda.

U analizi rađenoj za potrebe bezbjednosnih službi u Briselu od 6. juna ove godine pod nazivom "Moderni terorizam na Balkanu: Prava prijetnja bezbjednosti u Evropi", a koju je "Glas Srpske" objavio u nastavcima navodi se da je islamski fundamentalizam još prijetnja bezbjednosti u BiH, te da postoje tvrdnje da se teroristi pripremaju za napade usmjerene ka diplomatskim misijama SAD, bazama NATO-a ili Oružanim snagama BiH koje učestvuju u operacijama u inostranstvu. U analizi je istaknuto i da se centri usmjereni na regrutovanje terorista na Balkanu i dalje uspostavljaju, a naročito u BiH, Kosovu, Sandžaku i Hrvatskoj. Njihove aktivnosti se finansiraju uglavnom od novca dobijenog ilegalnom trgovinom drogom.

Na ratištima Sirije, Iraka, Avganistana, Čečenije, Dagestana i Ingušetije ima više od 550 državljana BiH, od čega samo u Siriji oko 330.

Sahrane

Informacije o poginulim ratnicima iz BiH na ratištima Sirije, Iraka, Avganistana su tajne. Najveći broj sahrana obavljen je u Srebreniku, Zavidovićima, Travniku, Sarajevu i Zenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana