Vučić:Srbija će do kraja 2020. dobiti ultimatum - priznanje Kosova za garancije ulaska u EU

Tanjug
Vučić:Srbija će do kraja 2020. dobiti ultimatum - priznanje Kosova za garancije ulaska u EU

BEOGRAD - Srbija će do kraja ove godine u vezi sa Kosovom i Metohijom dobiti ponudu koju neće moći da prihvati, a ne sme da odbije, ali i istovremeno teško i da prihvati, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Ultimatum će biti, kako je objasnio za Prvu TV, nešto poput - "Ahtisarijev plan plus, plus" u zamjenu za garancije za EU, odnosno da će pokušati da kažu: "Srbija dobija garancije za ulazak u EU, ali mora da prizna Kosovo, te će dobiti i poseban status za Srbe".
Vučić je na pitanje da li se može očekivati da će Srbija dobiti ultimatum, i šta će uraditi odgovorio vidjećete.

- Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat. Uveren sam da ćemo do kraja godine dobiti nešto što nećemo moći da prihvatimo, ali nećemo smeti ni da odbijemo. Gotovo sam uveren u to - kazao je on.

Podsjetio je da kada su imali šansu da riješe kosovsko pitanje to nisu učinili.

- Šta god da bude, mogu samo da naslućujem šta će biti inicijativa specijalnog izaslanika EU - dodao je on ukazujući na to da zna ko će biti na toj funkciji, ali da ne može još da iznese u javnost, te da će svakako biti čovek blizak Berlinu.

Vučić je ukazao da je najmanji stepen povratka stanovništva na Kosovo, između jedan i dva odsto.

Vučić je izjavio i da će u Vašingtonu, gdje putuje za sedam dana, na Svjetski jevrejski kongres, na kome će govoriti i predsjednik SAD Donald Tramp, imati važne razgovore sa visokim američkim zvaničnicima o daljem unapređenju odnosa Srbije i SAD.

Dodaje da još nisu potvrđeni svi sastanci, ali da je moguć susret sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, potpredsjednikom Majkom Pensom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Robertom O Brajanom, kao i da će imati susrete i sa drugim ljudima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana