Вучић:Србија ће до краја 2020. добити ултиматум - признање Косова за гаранције уласка у ЕУ

Танјуг
Вучић:Србија ће до краја 2020. добити ултиматум - признање Косова за гаранције уласка у ЕУ

БЕОГРАД - Србија ће до краја ове године у вези са Косовом и Метохијом добити понуду коју неће моћи да прихвати, а не сме да одбије, али и истовремено тешко и да прихвати, рекао је српски предсједник Александар Вучић.

Ултиматум ће бити, како је објаснио за Прву ТВ, нешто попут - "Ахтисаријев план плус, плус" у замјену за гаранције за ЕУ, односнo да ће покушати да кажу: "Србија добија гаранције за улазак у ЕУ, али мора да призна Косово, те ће добити и посебан статус за Србе".
Вучић је на питање да ли се може очекивати да ће Србија добити ултиматум, и шта ће урадити одговорио видјећете.

- Али, сасвим је сигурно да никада нисам прихватао ултиматуме, као што је сигурно да ћу настојати да пронађем најбоље решење за српски народ, али се и трудити да не угрозимо мир и стабилност, и не уводимо Србију у рат. Уверен сам да ћемо до краја године добити нешто што нећемо моћи да прихватимо, али нећемо смети ни да одбијемо. Готово сам уверен у то - казао је он.

Подсјетио је да када су имали шансу да ријеше косовско питање то нису учинили.

- Шта год да буде, могу само да наслућујем шта ће бити иницијатива специјалног изасланика ЕУ - додао је он указујући на то да зна ко ће бити на тој функцији, али да не може још да изнесе у јавност, те да ће свакако бити човек близак Берлину.

Вучић је указао да је најмањи степен повратка становништва на Косово, између један и два одсто.

Вучић је изјавио и да ће у Вашингтону, гдје путује за седам дана, на Свјетски јеврејски конгрес, на коме ће говорити и предсједник САД Доналд Трамп, имати важне разговоре са високим америчким званичницима о даљем унапређењу односа Србије и САД.

Додаје да још нису потврђени сви састанци, али да је могућ сусрет са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, потпредсједником Мајком Пенсом, савјетником за националну безбједност предсједника САД Робертом О Брајаном, као и да ће имати сусрете и са другим људима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана