Vlada RS osudila teroristički napad u Zvorniku i pozvala na mir i toleranciju

Srna
Vlada RS osudila teroristički napad u Zvorniku i pozvala na mir i toleranciju

Banjaluka - Vlada Republike Srpske osudila je teroristički napad u Zvorniku u kojem je ubijen jedan policajac, a dva ranjena, te pozvala na mir i toleranciju, izjavila je predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da Vlada poziva građane da se uzdrže od širenja dezinformacija, panike i svega onoga što bi moglo dodatno da iskomplikuje i oteža situaciju, uključujući i komunikaciju putem društvenih mreža.

“Vlada očekuje punu saradnju - od medija i svih aktera u društvu - da bismo ostali na ovom zadatku svi zajedno. Vlada poziva na potpunu saradnju svih institucija i građana sa istražnim organima kako bi se što prije utvrdilo da li je riječ o pojedinačnom ili organizovanom terorističkom aktu”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade Srpske.

Cvijanovićeva je navela da Vlada podržava inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da danas bude održan sastanak sa predstavnicima iz Srpske u zajedničkim organima u BiH, a na kojem bi, osim nje, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Ona je istakla da je MUP Srpske već preduzeo određene operativne aktivnosti, kojima Vlada daje punu podršku, te zahtijeva potpunu uključenost MUP-a u svim aktivnostima na rasvjetljavanju ovog djela i sprečavanju ovakvih djela u budućnosti, ali i izradi odgovarajuće analize koja pokazuje gdje se Srpska nalazi i šta su mogući rizici.

“Naravno da je bitno u budućnosti da se vidi i još više da se bavimo pitanjem i da li postoji određena logistička, da li postoji politička ili neka druga podrška ako u BiH imamo situaciju da imamo određene ekstremne situacije poput ove koju smo kvalifikovali svi koji su se danas oglasili kao teroristički napad, znajući da živimo pod određenim prijetnjama koje jesu globalnog karaktera, ali sigurno suočeni sa određenim stvarima koje su vezane ne tako davno za našu prošlost”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je ponovila da Vlada očekuje potpunu saradnju svih institucija, da svi budu na istom zadatku i predano rade u skladu sa svojim nadležnostima na obezbjeđivanju bolje bezbjednosne i svake druge situacije u BiH.

Čubrilović: Puno povjerenje u policiju Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će policija Srpske, kada je riječ o terorističkom napadu u Zvorniku, u daljem postupku znati da odreaguje na pravi način i istakao da ima puno povjerenje u nju, što ne može reći za druge policijske strukture u BiH.
“To će se u budućnosti morati rješavati na drugi način, uz mnogo više povjerenja i saradnje, prije svega među narodima”, rekao je Čubrilović na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade Srpske.

On je ponovio da teroristički napad u Zvorniku predstavlja napad na institucije Republike Srpske i Srpsku, te da bezbjednosne strukture BiH ili nisu dorasle zadatku ili se ne bave pravim poslom.

“Događaji u Bugojnu, Sarajevu i nekim drugim mjestima u BiH izgleda da nisu bili dovoljna opomena bezbjednosnim strukturama BiH da odreaguju na pravi način i zbog toga nam se desio ovaj nemio događaj”, rekao je Čubrilović.

On je pohvalio policajce koji su se u trenutku napada našli u stanici, jer je s obzirom na činjenicu da je tada bila smjena, moglo da dođe do mnogo većih žrtava.

“Nažalost, žrtve su ogromne, izgubljen je jedan život, dva čovjeka su povrijeđena i to je težak udarac svima nama”, rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da će ovo biti teška noć i za Srbe i Bošnjake na području Zvornika, ali da će policija sigurno znati da odgovori na adekvatan način i daće podršku građanima da noć provedu mirno.

“Iz tog razloga, organi vlasti Republike Srpske znaće da pruže adekvatnu podršku. Vlada Srpske zna šta treba da uradi i kako da odgovori na ovaj i buduće događaje”, poručio je Čubrilović.

On je rekao da ne treba padati u paniku i koristiti teške riječi, jer noćas nije lako ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da žali za izgubljenim životima. Ono je dodao da je napadač očigledno računao na to da neće ostati živ, ali da je ubijeni policajac bio nedužan.

“Policija je uspostavila kontrolu. Volio bih da je to bio individualan čin, ali čujemo da je napadač bio obučen. Žao mi je mladih indoktriniranih ljudi. Ovaj atak na RS je ujedno atak na priču o bezbjednosti”, naveo je Dodik.

“Dobili smo cirkularrno pismo u kojem se tvrdi da će se na teritoriji BiH nekad i negdje dogoditi teroristički napad. Jasno je da je to farsa. Tražiću da se sa tog pisma skine oznaka tajnosti pa makar i sam odgovarao za to”, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana