Vlada Republike Srpske dala saglasnost na odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Srna
Vlada Republike Srpske dala saglasnost na odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Banjaluka - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o radu radnih grupa za evropske integracije u domenu tehničke finalizacije odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Vlada je saglasna sa tehnički finalizovanim odgovorima na 6, 13. i 48. pitanje iz Upitnika Evropske komisije, a koja su sadržana u Poglavlju 31 – Spoljna, bezbjedonosna i odbrambena politika.


Vlada Republike Srpske je saglasna da se odgovori upute na prevođenje, te zahtijeva da se nacrti prevedenih odgovora dostave na verifikaciju Vladi Republike Srpske prije njihovog upućivanja Evropskoj komisiji, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na današnjoj sjednici Vlada je proglasila 14. januar neradnim danom.

Na taj dan u Republici Srpskoj neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, javna preduzeća, ustanove i drugi koji Novu godinu obilježavaju po julijanskom kalendaru.

Vlada Republike Srpske donijela je Plan poslova premjera i osnivanje katastra nepokretnosti za 2018. godinu, koji je izrađen u skladu sa Programom poslova premjera i uspostavljanja katastra nepokretnosti za period 2016-2020. godine.

Planom za 2018. godinu predviđena je implementacija razvojnih programa, od osnovnih geodetskih radova, premjera i održavanja postojećih katastarskih evidencija i katastra komunalnih uređaja, kartografije, razvoja i održavanja geoinformacionog sistema i infrastrukture geoprostranih podataka.

Planirani su i imovinsko-pravni poslovi, modernizacija propisa iz oblasti premjera, katastra i imovinsko-pravne oblasti, upravljanje ljudskim resursima, unutrašnje i spoljne komunikacije i e-uprava i postupak ekspropijacije nekopretnosti za izgradnju kapitalnih objekata od opšteg interesa, navodi se u saopštenju.

Vlada je danas utvrdila opšti interesa za izgradnju sistema za navodnjavanje Trebinjskog polja i vodozahvata za Zupce u Trebinju, te opšti interes za uređenje toka rijeke Drine u projektu sprečavanja poplava na području Semberije.  

Uplata doprinosa za osiguranike koji ispunjavaju uslove za penziju

Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o odobravanju uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike u bivšim državnim preduzećima, akcionarskim društvima u većinskom vlasništvu Republike i zemljoradničkim zadrugama, koji sa stažom osiguranja, za koji će biti uplaćen doprinos, ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju do 31. decembra ove godine.Uplata doprinosa će se izvršiti iz sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, nakon usaglašavanja iznosa između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ i Komisije za socijalno zbrinjavanje radnika.

Vlada je zadužila Fond PIO da za uplatioce doprinosa, pravne sljedbenike, odnosno osiguranike, ukoliko nema uplatioca doprinosa, objavi javni poziv za korištenje navedenih sredstava, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je da poslodavac može uplatiti doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnika za određeni period unazad, ako radnik sa tom uplatom navršava staž osiguranja za ispunjavanje uslova za ostvarivanje prava na penziju.

Zakonom je propisano da uplatu doprinosa, u skladu sa prethodnim stavom, odobrava Fond PIO rješenjem, a može je izvršiti pravni sljedbenik poslodavca ili sam radnik.

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici Odluku o davanju saglasnosti na Plan i program rada Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske za 2018. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana