Višković: Zadovoljan sam što imunizacija teče, ali ne i dinamikom

Srna
Višković: Zadovoljan sam što imunizacija teče, ali ne i dinamikom

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je zadovoljan što proces imunizacije protiv virusa korona u Srpskoj teče, ali ne i sa dinamikom na tom planu.

Višković je rekao novinarima da je očekivao da će to ići znatno brže.

-Nažalost, ne našom krivicom, dešava se da ne idemo toliko dinamično u procesu imunizacije. Međutim, važno je da nemamo zastoj i da se krećemo u tom procesu - kaže Višković.

On je rekao da je juče na sjednici Vlade, ali i na jutrošnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno da se odobre dodatna 7,2 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine za 80.000 stanovnika Srpske.

-Obećano nam je da kada izvršimo svoje obaveze, što ćemo učiniti već početkom naredne sedmice, možemo očekivati tu isporuku, i to krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Ipak, u kontekstu ranijih obećanja, ne vjerujem dok te vakcine ne budu u Srpskoj - poručio je premijer.

Višković je rekao da je sa premijerom Srbije Anom Brnabić dogovarao pomoć te zemlje u vakcinama prema Srpskoj da bi se nesmetano nastavila imunizacija, te da Republika ne bi došla u taj vakuum i zastoj.

-Zahvalan sam joj na tome i imunizacija u Srpskoj teče... Ako na to dodamo pomenutih 7,2 miliona KM za kineske vakcine, gotovo se približavamo cifri od 30 miliona KM koje smo uplatili za više od milion vakcina za Srpsku. Isporuka, nažalost, nije onakva kakvu smo planirali i kako je neko obećavao - rekao je Višković.

On je rekao da je ruskoj strani plaćeno oko 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza ruske vakcine protiv virusa, te da je potpisan ugovor za okvirno oko 1,2 miliona doza, ukoliko zatrebaju.

-U ugovoru stoji da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci. Taj ugovor je potpisan 21. januara ove godine, a pregovore smo do potpisa ugovora vodili od septembra prošle godine. To znači da „Krajina grupa“, koja je dobavljač vakcina, Vlada i ruski isporučioci nisu prekršili ugovor, iako smo imali obećanje da će isporuka ići sukcesivno, ili mjesečno do nekih 50.000 doza. Nažalost, to se nije desilo i to je jedini propust tog ugovora. Očekujemo i imamo obećanje ruskih partnera da će oni ispuniti svoje obaveze - rekao je Višković.

Emisija obveznica - redovno zaduženje

Radovan Višković rekao je da emisija obveznica Republike Srpske na Londonskoj berzi od 350 miliona evra nije nikakvo dodatno zaduženje već redovno, predviđeno Budžetom Srpske.

- To zaduženje je predviđeno Budžetom Republike Srpske, koji je usvojen u Narodnoj skupštini Srpske polovinom decembra prošle godine - rekao je Višković novinarima u Banjaluci, dodavši da pojedini političari u javnost iznose neistine tvrdeći da je riječ o nekakvom novom zaduživanju Republike Srpske što nije tačno.

- Opredijelili smo se da prvi put izađemo na evropsko ili svjetsko finansijsko tržište da bismo emisijom evroobveznica na neki način riješili to zaduženje koje je u budžetu planirano - naveo je on.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa predstavnicima Agencije za bankarastvo i domaćih bankarima Vlade je bila mišljenja da, ukoliko se tolika finansijska sredstva iscrpe iz banaka u Srpskoj, one neće moći pratiti ni pravna, niti fizička lica u realnom sektoru.

- Onda smo odlučili da izađemo na evropsko ili svjetsko finansijsko tržište, kao što to rade sve zemlje u okruženju, kao Srbija i Crna Gora. Sve je javno i otvoreno - izjavio je Višković.

On je rekao da je Budžetom Srpske predviđeno kreditno zaduženje od 850 miliona KM, ali ono o čemu niko ne želi da piše je da 2021. godine Srpska vraća obaveza iz prethodnog perioda od 780 miliona KM.

- Sad napravite razliku, 850 minus 780 miliona KM. To je manje nego što smo predvidjeli novca u Kompenzacionom fondu za 2021. Godinu - istakao je on.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske prošle godine ne svojom rivicom, neplanirano, dala iz Budžeta 218 miliona KM kao pomoć privredi, zdravstvu, lokalnim zajednicama i svima kojima je trebala.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana