Вишковић: Задовољан сам што имунизација тече, али не и динамиком

Срна
Вишковић: Задовољан сам што имунизација тече, али не и динамиком

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је задовољан што процес имунизације против вируса корона у Српској тече, али не и са динамиком на том плану.

Вишковић је рекао новинарима да је очекивао да ће то ићи знатно брже.

-Нажалост, не нашом кривицом, дешава се да не идемо толико динамично у процесу имунизације. Међутим, важно је да немамо застој и да се крећемо у том процесу - каже Вишковић.

Он је рекао да је јуче на сједници Владе, али и на јутрошњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације одлучено да се одобре додатна 7,2 милиона КМ за набавку 160.000 доза кинеске вакцине за 80.000 становника Српске.

-Обећано нам је да када извршимо своје обавезе, што ћемо учинити већ почетком наредне седмице, можемо очекивати ту испоруку, и то крајем овог или почетком идућег мјесеца. Ипак, у контексту ранијих обећања, не вјерујем док те вакцине не буду у Српској - поручио је премијер.

Вишковић је рекао да је са премијером Србије Аном Брнабић договарао помоћ те земље у вакцинама према Српској да би се несметано наставила имунизација, те да Република не би дошла у тај вакуум и застој.

-Захвалан сам јој на томе и имунизација у Српској тече... Ако на то додамо поменутих 7,2 милиона КМ за кинеске вакцине, готово се приближавамо цифри од 30 милиона КМ које смо уплатили за више од милион вакцина за Српску. Испорука, нажалост, није онаква какву смо планирали и како је неко обећавао - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је руској страни плаћено око 13 милиона КМ за набавку око 400.000 доза руске вакцине против вируса, те да је потписан уговор за оквирно око 1,2 милиона доза, уколико затребају.

-У уговору стоји да је рок испоруке вакцина до шест мјесеци. Тај уговор је потписан 21. јануара ове године, а преговоре смо до потписа уговора водили од септембра прошле године. То значи да „Крајина група“, која је добављач вакцина, Влада и руски испоручиоци нису прекршили уговор, иако смо имали обећање да ће испорука ићи сукцесивно, или мјесечно до неких 50.000 доза. Нажалост, то се није десило и то је једини пропуст тог уговора. Очекујемо и имамо обећање руских партнера да ће они испунити своје обавезе - рекао је Вишковић.

Емисија обвезница - редовно задужење

Радован Вишковић рекао је да емисија обвезница Републике Српске на Лондонској берзи од 350 милиона евра није никакво додатно задужење већ редовно, предвиђено Буџетом Српске.

- То задужење је предвиђено Буџетом Републике Српске, који је усвојен у Народној скупштини Српске половином децембра прошле године - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци, додавши да поједини политичари у јавност износе неистине тврдећи да је ријеч о некаквом новом задуживању Републике Српске што није тачно.

- Опредијелили смо се да први пут изађемо на европско или свјетско финансијско тржиште да бисмо емисијом еврообвезница на неки начин ријешили то задужење које је у буџету планирано - навео је он.

Према његовим ријечима, у разговору са представницима Агенције за банкараство и домаћих банкарима Владе је била мишљења да, уколико се толика финансијска средства исцрпе из банака у Српској, оне неће моћи пратити ни правна, нити физичка лица у реалном сектору.

- Онда смо одлучили да изађемо на европско или свјетско финансијско тржиште, као што то раде све земље у окружењу, као Србија и Црна Гора. Све је јавно и отворено - изјавио је Вишковић.

Он је рекао да је Буџетом Српске предвиђено кредитно задужење од 850 милиона КМ, али оно о чему нико не жели да пише је да 2021. године Српска враћа обавеза из претходног периода од 780 милиона КМ.

- Сад направите разлику, 850 минус 780 милиона КМ. То је мање него што смо предвидјели новца у Компензационом фонду за 2021. Годину - истакао је он.

Вишковић је нагласио да је Влада Српске прошле године не својом ривицом, непланирано, дала из Буџета 218 милиона КМ као помоћ привреди, здравству, локалним заједницама и свима којима је требала.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана