Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Srna
Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

BANjALUKA - Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao i sa predstavnicima Privredne komore, te Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić poručio je da će Privredna komora i Vlada Srpske zajedno raditi da bi se pomoglo privredi da dobro posluje u narednoj godini, koja će biti izazovna i teška s obzirom na energetsku krizu i pad proizvodnje u zemljama EU kao najznačajnijem spoljnotrgovinskom partneru Republike Srpske.

Ćorić je rekao da je u fokusu razgovora bila realizacija Programa ekonomskih reformi za 2023. godinu, digitalizacija i tehnološki razvoj privrede, nedostatak radne snage, restruktuiranje javnih preduzeća, cijena električne energije, stanje u šumama i prerađivačkoj industriji.

Dodao je da su razgovarali i o peletu, te da će najvjerovatnije stav vlade biti analiza i preispitivanje odluke o privremenoj mjeri za ograničenje njegove cijene i da se dozvoli izvoz ovog proizvoda onim proizvođačima koji ga još imaju na stanju i time spase preduzeća od sigurne štete.

- Nedostatak peleta na početku sezone grijanja uslovio je da su mnogi privredni subjekti i domaćinstva prešli na grijanje električnom energijom, što će se odraziti negativno - rekao je Ćorić.

On kaže da su potrebne analize u svim sektorima i najoptimalnija rješenja iz koji će proizilaziti mogućnosti za povećanje plata, redovno plaćanje poreza i doprinosa, te da je neophodana borba protiv sive ekeonomije i da se nelegalnosti svedu na minimum.

Višković će u 14  časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana