Вишковић: Повећање пензија императив у раду будуће владе

Срна
Вишковић: Повећање пензија императив у раду будуће владе

БАЊАЛУКА - Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да један од императива и у раду будуће владе остаје обезбјеђење редовности исплата, али и константно повећање пензија.

Вишковић, који је у оквиру консултација са социјалним партнерима у Бањалуци разговарао са делегацијом Удружења пензионера, нагласио је да ће будућа влада бити фокусирана на обезбјеђење фискалне и политичке стабилности Српске, те најавио да ће се са посебном пажњом односити према даљем унапређењу положаја социјално осјетљивих категорија.

Представници Удружења пензионера Српске, које је предводио предсједник те организације Ратко Трифуновић, поздравили су најављено повећање пензија у наредној години, те захвалили Вишковићу што је током протекле четири године допринио знатном побољшању положаја најстарије популације.

Они су изразили очекивање да ће побољшање положаја пензионера бити један од кључних циљева будуће владе, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Радован Вишковић данас се у Бањалуци састао и са представницима Привредне коморе, те Уније удружења послодаваца Српске у оквиру консултација о формирању нове владе.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић поручио је да ће Привредна комора и Влада Српске заједно радити да би се помогло привреди да добро послује у наредној години, која ће бити изазовна и тешка с обзиром на енергетску кризу и пад производње у земљама ЕУ као најзначајнијем спољнотрговинском партнеру Републике Српске.

Ћорић је рекао да је у фокусу разговора била реализација Програма економских реформи за 2023. годину, дигитализација и технолошки развој привреде, недостатак радне снаге, реструктуирање јавних предузећа, цијена електричне енергије, стање у шумама и прерађивачкој индустрији.

Додао је да су разговарали и о пелету, те да ће највјероватније став владе бити анализа и преиспитивање одлуке о привременој мјери за ограничење његове цијене и да се дозволи извоз овог производа оним произвођачима који га још имају на стању и тиме спасе предузећа од сигурне штете.

- Недостатак пелета на почетку сезоне гријања условио је да су многи привредни субјекти и домаћинства прешли на гријање електричном енергијом, што ће се одразити негативно - рекао је Ћорић.

Он каже да су потребне анализе у свим секторима и најоптималнија рјешења из који ће произилазити могућности за повећање плата, редовно плаћање пореза и доприноса, те да је неопходана борба против сиве екеономије и да се нелегалности сведу на минимум.

Вишковић ће у 14  часова разговарати са представницима Савеза синдиката Републике Српске.

Мандатар за састав нове владе Републике Српске у петак, 25. новембра, почео је разговоре са представницима политичких партија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелио је 23. новембра Вишковићу мандат за састав нове владе, те одлуку о томе упутио Народној скупштини Српске.

Вишковић је раније рекао да очекује да већ почетком децембра Српска добије нову владу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана