Uz policajce riječima i vlast i opozicija

Darko Momić
Uz policajce riječima i vlast i opozicija

BANjALUKA - Poslanici vlasti i opozicije podržavaju zahtjev policijskih službenika iz Srpske zaposlenih u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH koji traže da im budu data ista prava kao i pripadnicima MUP-a RS i da im se lični koeficijent za penziju utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su za njih najpovoljnije.

Iako imaju suprotne stavove kada je riječ o zahtjevu ove kategorije policijskih službenika da im bude data mogućnost da se odreknu posebnog staža i da prilikom odlaska u penziju imaju ista prava kao njihove kolege iz FBiH, poslanici vladajućih i opozicionih stranaka imaju isti stav o njihovom zahtjevu za utvrđivanje ličnog koeficijenta za penziju. Podsjećamo, na dnevnom redu 17. redovne sjednice Narodne skupštine RS, koja je zakazana za 22. ju­n, nalaze se izmjene zakona koje predviđaju da se pripadnicima sudske policije i zatvorskim čuvarima u Srpskoj lični koeficijent za penziju utvrđuje na osnovu pet najpovoljnijih godina. Policijski službenici sa mjestom prebivališta u Srpskoj zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH uputili su pismo Narodnoj skupštini RS u kojem traže da i oni imaju ta prava.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić kaže da je njegov lični stav da i pripadnicima ovih službi budu omogućena ista prava kao i ostalim pripadnicima bezbjednosnih agencija u Srpskoj.

- Osnovni razlog je taj što se doprinosi od njihovih plata uplaćuju u naše fondove. Svi moramo biti svjesni i da bi to bio ozbiljan trošak za naš Fond PIO, ali vjerujem da ćemo u narednom periodu naći mogućnost da se i njima izađe u susret - kaže Žunić.

On dodaje da nešto više od hiljadu ljudi sa prebivalištem u Srpskoj radi u pomenutim agencijama, ističući da isti problem imaju i pripadnici MUP-a RS koji su ranije penzionisani.

- Tu je problem u retroaktivnoj primjeni zakona, tako da oni ne mogu koristiti povlastice koje sada imaju policajci koji idu u penziju. Potrebno je razgovarati i tražiti najoptimalnija rješenja koja će biti moguće i finansijski ispoštovati - poručuje Žunić.

I šef poslanika PDP-a Perica Bundalo smatra da je potrebno izaći u susret policijskim službenicima iz Srpske koji rade u agencijama na nivou BiH. On kaže da nije u redu da bilo ko bude diskriminisan, ističući da je problem napravljen mnogo ranije.

- Podržavam zahtjev te kategorije policijskih službenika, jer oni traže samo da imaju ista prava koja će, nakon što su data pripadnicima MUP-a RS, sada biti data i sudskim policajcima i zatvorskim čuvarima. Ali šta ćemo sa brojnim drugim kategorijama koje traže da im se koeficijent za penziju određuje na takav povlašćen način? Zašto su policajci u bilo kojoj policijskoj agenciji ili zatvorski čuvari ugroženiji od, recimo, deminera ili, pogotovo u posljednje vrijeme, zdravstvenih radnika?! Zato smatram da je bila brzopleta odluka kojom je to pravo dato samo pripadnicima MUP-a RS - kaže Bundalo.

Žele na sjednicu

Savez sindikata policijskih organa u BiH zatražio je da njegovim predstavnicima bude omogućeno prisustvo sjednici NSRS.

- Kako na nivou Savjeta ministara ne postoji volja za razumno rješenje, molimo vas da nam omogućite prisustvo i obraćanje uvaženom domu. Ukoliko nam to dozvolite, sjednici bi prisustvovali zamjenik predsjednika saveza Nenad Perić i član UO Goran Jeličić - navodi se u dopisu upućenom predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana