Уз полицајце ријечима и власт и опозиција

Дарко Момић
Уз полицајце ријечима и власт и опозиција

БАЊАЛУКА - Посланици власти и опозиције подржавају захтјев полицијских службеника из Српске запослених у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ који траже да им буду дата иста права као и припадницима МУП-а РС и да им се лични коефицијент за пензију утврђује на основу пет годишњих плата које су за њих најповољније.

Иако имају супротне ставове када је ријеч о захтјеву ове категорије полицијских службеника да им буде дата могућност да се одрекну посебног стажа и да приликом одласка у пензију имају иста права као њихове колеге из ФБиХ, посланици владајућих и опозиционих странака имају исти став о њиховом захтјеву за утврђивање личног коефицијента за пензију. Подсјећамо, на дневном реду 17. редовне сједнице Народне скупштине РС, која је заказана за 22. ју­н, налазе се измјене закона које предвиђају да се припадницима судске полиције и затворским чуварима у Српској лични коефицијент за пензију утврђује на основу пет најповољнијих година. Полицијски службеници са мјестом пребивалишта у Српској запослени у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), Граничној полицији и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ упутили су писмо Народној скупштини РС у којем траже да и они имају та права.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић каже да је његов лични став да и припадницима ових служби буду омогућена иста права као и осталим припадницима безбједносних агенција у Српској.

- Основни разлог је тај што се доприноси од њихових плата уплаћују у наше фондове. Сви морамо бити свјесни и да би то био озбиљан трошак за наш Фонд ПИО, али вјерујем да ћемо у наредном периоду наћи могућност да се и њима изађе у сусрет - каже Жунић.

Он додаје да нешто више од хиљаду људи са пребивалиштем у Српској ради у поменутим агенцијама, истичући да исти проблем имају и припадници МУП-а РС који су раније пензионисани.

- Ту је проблем у ретроактивној примјени закона, тако да они не могу користити повластице које сада имају полицајци који иду у пензију. Потребно је разговарати и тражити најоптималнија рјешења која ће бити могуће и финансијски испоштовати - поручује Жунић.

И шеф посланика ПДП-а Перица Бундало сматра да је потребно изаћи у сусрет полицијским службеницима из Српске који раде у агенцијама на нивоу БиХ. Он каже да није у реду да било ко буде дискриминисан, истичући да је проблем направљен много раније.

- Подржавам захтјев те категорије полицијских службеника, јер они траже само да имају иста права која ће, након што су дата припадницима МУП-а РС, сада бити дата и судским полицајцима и затворским чуварима. Али шта ћемо са бројним другим категоријама које траже да им се коефицијент за пензију одређује на такав повлашћен начин? Зашто су полицајци у било којој полицијској агенцији или затворски чувари угроженији од, рецимо, деминера или, поготово у посљедње вријеме, здравствених радника?! Зато сматрам да је била брзоплета одлука којом је то право дато само припадницима МУП-а РС - каже Бундало.

Желе на сједницу

Савез синдиката полицијских органа у БиХ затражио је да његовим представницима буде омогућено присуство сједници НСРС.

- Како на нивоу Савјета министара не постоји воља за разумно рјешење, молимо вас да нам омогућите присуство и обраћање уваженом дому. Уколико нам то дозволите, сједници би присуствовали замјеник предсједника савеза Ненад Перић и члан УО Горан Јеличић - наводи се у допису упућеном предсједнику НСРС Недељку Чубриловићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана