Ustavni sud BiH ne smije protiv Šmita

Veljko Zeljković
Ustavni sud BiH ne smije protiv Šmita

SARAJEVO - Ustavni sud BiH je do sada po nekom nepisanom pravilu usvajao gotove sve apelacije koje su podnosili predstavnici bošnjačke politike, kršeći Ustav BiH i idući na štetu Srpske, ali kada je predmet postala nametnuta odluka Kristijana Šmita u vezi sa promjenama Izbornog zakona BiH, ovaj sud je izdao dosadašnje političke miljenike, pokazujući svoje pravo lice.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić komentarišući jednu od posljednjih odluka Ustavnog suda BiH, koji je odlučujući o zahtjevu Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti nametnutih izbornih promjena od strane Kristijana Šmita, donesenih 2. oktobra 2022. godine, konstatovao da su one u skladu sa odredbama Ustava BiH i amandmanima na Ustav FBiH.

Prema riječima Matića nije ga nimalo začudila ova odluka, pogotovo ako se zna da u ovoj instituciji i dalje sjedi jedan broj inostranih sudija, koje i pored dosadašnje očigledne podrške bašnjačkoj politici, ovaj put to nisu mogle uraditi.

- Sigurno je da te sudije neće ići protiv odluka Kristijana Šmita, jer su i jedni i drugi kontrolisani iz jednog centra, bio on u Vašingtonu, Londonu ili Berlinu. Zato je, između ostalog, i odbijena ova apelacija Komšića i Džaferovića, a što opet pokazuje koliko je ovaj sud apsurdan, baš i kao sama BiH. Ne mogu stranci odlučivati, na šta godinama unazad ukazuju predstavnici vlasti Republike Srpske. Sada se to obilo o glavu Bošnjacima, koji podržavaju ovakav sastav ovog suda. Pa to nema više ni u nekadašnjim kolonijalnim afričkim zemljama. To je svuda prevaziđeno, samo još egzistira kod nas. Zbog toga je BiH danas kolonija i neoprotektorat - istakao je Matić.

Navodi i da nikako ne treba zanemariti činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije i dio tog zapadnog svijeta, koji danas pokušava ostvariti što veći uticaj unutar BiH.

- To smo uostalom mogli vidjeti i 2. oktobra, kada je Šmit u izbornoj noći nametnuo neka nova izborna pravila. Na ovaj način on je izjednačio snage unutar FBiH, jer se očigledno shvatilo da je u proteklom periodu podrška Bošnjacima bila pretjerana i da nije dovela do rješenja, jer su postali najveći kočničari BiH - kaže Matić.

Smatra i da će Džaferović i Komšić, i njima slični, na kraju biti kolateralna šteta igara dijela međunarodne zajednice u BiH. Kako je pojasnio oni su ih do sada i podržavali iz interesa, a ne zato što su ih simpatisali i voljeli.

- Njihov jedini moto, tog dijela zapadne međunarodne zajednice, je “zavadi i vladaj”. Bošnjaci treba da shvate to, baš kao i da podrška koju su do sada imali nije nešto što će potrajati, što se može vidjeti i iz ove posljednje odluke Ustavnog suda BiH - poručio je Matić.

Povodom odluke Ustavnog suda BiH na “Tviteru” se oglasio predsjednik Srpske Milorad Dodik, navodeći kako obrazloženje, kojim se odbacuje apelacija Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a tiče se, kako je rekao, “pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita” - oslikava BiH snažnije od bilo čega.

Glasanje

Ustavni sud BiH sačinjava devet sudija, od čega šest, po dva, dolazi iz reda konstitutivnih naroda. Preostalu trojicu inostranih sudija bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Sudeći prema “rezultatima glasanja” samo je dvoje sudija (Bošnjaka), bilo za prihvatanje apelacije Komšića i Džaferovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana