Sudije i menadžeri na meti "Vara"

Nebojša Tomašević, Željka Domazet
Sudije i menadžeri na meti "Vara"

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji "Var" uhapsila je 12 osoba, među kojima je nekoliko fudbalskih sudija i menadžera, zbog sumnje da su za novac namještale rezultate pojedinih utakmica u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi FBiH.

Prema nezvaničnim informacijama uhapšene su sudije Ilija Živković i Kenan Bajraktarević te Salem Prolić, Vladimir Dominković, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Ante Bilješko, Fuad Zahirović, Marko Brezović, Marijo Grgić i Ante Kobaš.

Akcija "Var" sprovedena je po naredbi Tužilaštva BiH, a osumnjičene terete da su namještali fudbalske utakmice u sezoni 2018/2019.

- Tokom istrage utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata zahtijevali i dobijali određene novčane iznose da bi uticali na povoljan rezultat za određeni fudbalski klub - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istraga u ovom slučaju trajala je duže vrijeme, a dio akcije je izveden u saradnji s Fudbalskim savezom BiH i predsjednicima pojedinih klubova. Izvor blizak istrazi je rekao da su pojedine sudije primale i po 2.000 do 3.000 KM novčane nagrade za svoj "dio posla", odnosno da sude tako da na kraju bude već unaprijed namješteni rezultat. Prema nezvaničnim informacijama, koje su prenijeli neki mediji, sumnja se da su bili namješteni rezultati utakmica između FK Seona i FK Gradina iz Srebrenika, zatim klubova TOŠK i GOŠK iz Gabele. Sumnja se i u namještanje utakmice između FK Budućnost iz Banovića i FK Slaven iz Živinica, kao i utakmice između Budućnosti iz Banovića i FK GOŠK. Za štimanje rezultata između Budućnosti i GOŠK-a sudija Živković je navodno uzeo 3.000 KM od GOŠK-a, ali i 300 kg uglja u Banovićima, jer su i predstavnici Budućnosti bili zadovoljni pošto nije svirao penal. Nezvanično saznajemo da su osumnjičene pratili inspektori SIPA, koji su se u nekoliko navrata predstavljali kao menadžeri klubova i predavali osumnjičenima obilježen novac za namještene utakmice.

- Prikriveni istražioci su sudiji Bajraktareviću 19. oktobra predali 3.000 evra i 1.000 KM za štimanje rezultata utakmice FK TOŠK i GOŠK iz Gabele. Pod istragom u ovom slučaju je i sudija Zoran Grbić, a biće saslušan i vlasnik FK Tuzla siti Azmir Huskić - ispričao je izvor blizak istrazi za sarajevske medije.

Postoje nezvanične informacije da je neko bivšem čelniku Fudbalskog saveza BiH Iliji Dominkoviću dojavio da SIPA istražuje nelegalne radnje njegovog brata Vladimira Dominkovića.

Pretresi

SIPA je saopštila je da je tokom akcije "Var" pretreseno pet lokacija na širem području BiH. Pretreseni su objekti koje koriste osumnjičeni u Sarajevu, Novom Travniku, Orašju, Bosanskom Šamcu, Brčkom.

- Prilikom pretresa oduzeti su mobilni telefoni i drugi predmeti koji će biti korišćeni kao dokaz - rekli su u SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana