U Parlamentu ima posla i za SIPA

Željka Domazet
U Parlamentu ima posla i za SIPA

Sarajevo - Činjenica da su u zgradi Parlamenta BiH za vrijeme godišnjih odmora radnici nepoznate firme vršljali po prostorijama, zamijenili pojedine plazma ekrane i čak ulazili u sobu sa serverima šokirala je veliki broj poslanika i delegata koji poručuju da se ovakvom javašluku u zajedničkim institucijama konačno mora stati u kraj.

Podsjetimo, sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH Kenan Vehabović  potvrdio je da su bijeloj sali zamijenjena dva nova plazma ekrana i postavljeni drugi, te da je ostavljen papir ko je to radio.

Vehabović nije želio da otkrije naziv firme prije sjednice kolegijuma Sekretarijata koju je zakazao za ponedjeljak, 26. avgusta. Vehabović kaže da je kontaktirao Službu za zajedničke poslove institucija BiH i da su mu potvrdili da je zamijenjena oprema, te da je direktor Službe Dragan Šojić naredio da se uđe unutra.

“Glas” je juče pokušao da stupi u kontakt sa Šojićem, ali nam je rečeno da je on na godišnjem odmoru.

Poslanik SNSD-a u Lazar Prodanović rekao je za “Glas Srpske” da ovo što se desilo u parlamentu predstavlja neviđeni skandal preko koga se ne smije preći.

- To što se desilo je skandalozno i nedopustivo. To znači da danas-sutra može u zgradu parlamenta da uđe bilo ko bez ikakve odluke i saglasnosti i da po parlamentu radi šta hoće. Sve to treba detaljno ispitati jer se postavlja pitanje i šta je u zgradu uneseno, kakva je to oprema a šta je izneseno i šta je sve mijenjano. To je takođe sa bezbjednosnog aspekta nedopustivo da se bez znanja i odluke Sekretarijata Zajedničke službe mijenja oprema. Postavlja se takođe pitanje zašto se to nekome toliko žurilo da se takve stvari rade. To u svakom slučaju povlači i sankcije prema onima koji su prekršili pravila - rekao je Prodanović.

On kaže da je ovakvo ponašanje prevršilo svaku mjeru i da je svojevrstan udar na najvišu zakonodavnu vlast.

- U svakom slučaju sve ovo detaljno treba ispitati. Kako je moguće da neka privatna firma bez ikakvog rješenja ulazi i mijenja opremu?!  Ovdje ima posla i za SIPA, tužilaštvo i druge istražne organe - rekao je Prodanović.

Sam Vehabović nije mogao da precizira tačan datum kada je izvršena zamjena opreme, ali je dodao da dje moguće da je bilo 5. ili 7. avgusta, te da su tada zaposleni iz IT sektora bili na godišnjem, a kada su došli, redovnim pregledom opreme su utvrdili ove izmjene.

- Mi ne možemo biti istražioci. Postoje nadležne institucije koje će utvrditi šta je rađeno, ko je to naredio, zbog čega su skinute plazme koje su bile direktno spojene na sistem i pripremljene za zasjedanje parlamenta. Oni su isključili kablove i postavili druge. Izvršićemo provjere da li je nastala kakva šteta, jer se ne smije ništa dirati bez prisustva radnika IT sektora. Postavljam pitanje da li mi, kolegijum Sekretarijata, možemo ubuduće, odgovarati za imovinu parlamenta BiH sa ovakvim načinom obezbjeđenja? - pita Vehabović.

Ispitati okolnosti

Poslanik SBB-a Damir Arnaut rekao je da treba ispitati sve okolnosti o tome kako je došlo do izmjene opreme.

- Treba ispitati sve okolnosti uključujući i to da li je došlo do ugrožavanja tajnih podataka - rekao je Arnaut za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana