У Парламенту има посла и за СИПА

Жељка Домазет
У Парламенту има посла и за СИПА

Сарајево - Чињеница да су у згради Парламента БиХ за вријеме годишњих одмора радници непознате фирме вршљали по просторијама, замијенили поједине плазма екране и чак улазили у собу са серверима шокирала је велики број посланика и делегата који поручују да се оваквом јавашлуку у заједничким институцијама коначно мора стати у крај.

Подсјетимо, секретар Заједничке службе Парламента БиХ Кенан Вехабовић  потврдио је да су бијелој сали замијењена два нова плазма екрана и постављени други, те да је остављен папир ко је то радио.

Вехабовић није желио да открије назив фирме прије сједнице колегијума Секретаријата коју је заказао за понедјељак, 26. августа. Вехабовић каже да је контактирао Службу за заједничке послове институција БиХ и да су му потврдили да је замијењена опрема, те да је директор Службе Драган Шојић наредио да се уђе унутра.

“Глас” је јуче покушао да ступи у контакт са Шојићем, али нам је речено да је он на годишњем одмору.

Посланик СНСД-а у Лазар Продановић рекао је за “Глас Српске” да ово што се десило у парламенту представља невиђени скандал преко кога се не смије прећи.

- То што се десило је скандалозно и недопустиво. То значи да данас-сутра може у зграду парламента да уђе било ко без икакве одлуке и сагласности и да по парламенту ради шта хоће. Све то треба детаљно испитати јер се поставља питање и шта је у зграду унесено, каква је то опрема а шта је изнесено и шта је све мијењано. То је такође са безбједносног аспекта недопустиво да се без знања и одлуке Секретаријата Заједничке службе мијења опрема. Поставља се такође питање зашто се то некоме толико журило да се такве ствари раде. То у сваком случају повлачи и санкције према онима који су прекршили правила - рекао је Продановић.

Он каже да је овакво понашање превршило сваку мјеру и да је својеврстан удар на највишу законодавну власт.

- У сваком случају све ово детаљно треба испитати. Како је могуће да нека приватна фирма без икаквог рјешења улази и мијења опрему?!  Овдје има посла и за СИПА, тужилаштво и друге истражне органе - рекао је Продановић.

Сам Вехабовић није могао да прецизира тачан датум када је извршена замјена опреме, али је додао да дје могуће да је било 5. или 7. августа, те да су тада запослени из ИТ сектора били на годишњем, а када су дошли, редовним прегледом опреме су утврдили ове измјене.

- Ми не можемо бити истражиоци. Постоје надлежне институције које ће утврдити шта је рађено, ко је то наредио, због чега су скинуте плазме које су биле директно спојене на систем и припремљене за засједање парламента. Они су искључили каблове и поставили друге. Извршићемо провјере да ли је настала каква штета, јер се не смије ништа дирати без присуства радника ИТ сектора. Постављам питање да ли ми, колегијум Секретаријата, можемо убудуће, одговарати за имовину парламента БиХ са оваквим начином обезбјеђења? - пита Вехабовић.

Испитати околности

Посланик СББ-а Дамир Арнаут рекао је да треба испитати све околности о томе како је дошло до измјене опреме.

- Треба испитати све околности укључујући и то да ли је дошло до угрожавања тајних података - рекао је Арнаут за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана