U Delegaciji Evropske unije u BiH potvrdili: Lipa nije pogodna lokacija za migrante

V. K.
U Delegaciji Evropske unije u BiH potvrdili: Lipa nije pogodna lokacija za migrante

SARAJEVO - Da bi bila izbjegnuta humanitarna kriza potrebno je proširiti postojeće objekte da bi migrantima bili obezbijeđeni uslovi dostojni za život, a vlasti BiH treba da identifikuju odgovarajuće alternativne objekte. Centar u selu Lipa sada ne može biti odgovor.

Rečeno je to u petak u Delegaciji EU u BiH, u odgovoru na pitanje da li je za njih u ovom momentu prihvatljiv prijedlog vlasti u Bihaću da migranti iz privremenog prihvatnog kampa Vučjak budu premješteni u srpsko selo Lipa.

Tu lokaciju i ranije nisu prihvatile međunarodne organizacije, a “Glasu Srpske” u Delegaciji EU u BiH je rečeno da je Evropska unija spremna da podrži BiH u pronalasku održivih i dugoročnih rješenja.

- Kancelarija EU je više puta pozvala sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji protok migranata predstavlja za BiH. U razgovorima sa svim relevantnim vlastima, od kojih su posljednji održani u utorak sa predstavnicima Bihaća i Unsko-sanskog kantona, jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Trenutni prioritet je da se nađu hitna rješenja uoči dolazeće zime - kazali su u Delegaciji EU.

Gradska skupština Bihaća dala je saglasnost za formiranje privremenog centra za migrante u srpskom selu Lipa, iako su svjesni da ni ovaj put, kao ni lani, ta lokacija neće biti prihvatljiva. Protiv su i Srbi u FBiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana