У Делегацији Европске уније у БиХ потврдили: Липа није погодна локација за мигранте

В. К.
У Делегацији Европске уније у БиХ потврдили: Липа није погодна локација за мигранте

САРАЈЕВО - Да би била избјегнута хуманитарна криза потребно је проширити постојеће објекте да би мигрантима били обезбијеђени услови достојни за живот, а власти БиХ треба да идентификују одговарајуће алтернативне објекте. Центар у селу Липа сада не може бити одговор.

Речено је то у петак у Делегацији ЕУ у БиХ, у одговору на питање да ли је за њих у овом моменту прихватљив приједлог власти у Бихаћу да мигранти из привременог прихватног кампа Вучјак буду премјештени у српско село Липа.

Ту локацију и раније нису прихватиле међународне организације, а “Гласу Српске” у Делегацији ЕУ у БиХ је речено да је Европска унија спремна да подржи БиХ у проналаску одрживих и дугорочних рјешења.

- Канцеларија ЕУ је више пута позвала све нивое власти да се хитно суоче са изазовом који проток миграната представља за БиХ. У разговорима са свим релевантним властима, од којих су посљедњи одржани у уторак са представницима Бихаћа и Унско-санског кантона, јасно смо рекли да склониште Вучјак мора бити затворено. Тренутни приоритет је да се нађу хитна рјешења уочи долазеће зиме - казали су у Делегацији ЕУ.

Градска скупштина Бихаћа дала је сагласност за формирање привременог центра за мигранте у српском селу Липа, иако су свјесни да ни овај пут, као ни лани, та локација неће бити прихватљива. Против су и Срби у ФБиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана