Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze protiv Godinjaka

Srna
Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze protiv Godinjaka

Sarajevo - Predstavnici Tužilaštva BiH danas su na suđenju optuženima za zločine počinjene nad Srbima na području Trnova uložili materijalne dokaze, među kojima i dokumente kojima se traži smjena jednog od optuženih Edhema Godinjaka sa funkcije načelnika Stanice javne bezbjednosti /SJB/.

Tužilaštvo je uložilo više od 20 materijalnih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sa sastanka Opštinskog odbora SDS-a Trnovo i Kriznog štaba iz marta 1992. godine, gdje je tražena smjena Godinjaka, jer je „svojim ponašanjem doprinio da se dešavaju negativne stvari“, a između ostalog je i cjelokupnu opremu stavio u službu pomaganja muslimanskom narodu na barikadama.


Tužilac Vesna Ilić rekla je da je u zapisnicima konstatovano da je srpski narod ogorčen na ponašanje Godinjaka, prenosi Birn.

Kao materijalni dokaz je uložen i izvještaj Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane o aktivnostima SJB-a Trnovo do 31. maja 1992. godine, kao i rješenje Ratnog predsjedništva Opštine Trnovo od 12. juna 1992. o formiranju Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo i imenovanju optuženog Medarisa Šarića za komandanta tog štaba.

Odbrane su na neke dokaze istakle prigovore relevantnosti i autentičnosti.

Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi sudi se za zločine počinjene nad srpskim zarobljenicima i civilima na području Trnova.

Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga.

Suđenje će biti nastavljeno 9. januara 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana