Turkovićeva zbog direktora OBA minira imenovanje Ćuluma na čelo SIPA

Kliks
Turkovićeva zbog direktora OBA minira imenovanje Ćuluma na čelo SIPA

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković zatražila je da s dnevnog reda sutrašnje sjednice Savjeta bude skinuto imenovanje Darka Ćuluma za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), tako da se ova tačka neće naći na dnevnom redu, saznaje portal Kliks.

Na sutrašnjoj sjednici trebao je biti razmatran prijedlog ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića o imenovanju aktuelnog direktora Policije RS Darka Ćuluma za novog direktora SIPA.

Međutim, ova tačka neće se naći na dnevnom redu s obzirom na to da je Turković tražila da se ona skine s dnevnog reda.
Turković, koja je izabrana na prijedlog SDA, tražila je da se imenovanje direktora SIPA-e vrši paralelno s imenovanjem generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.
Još 19. novembra 2019. godine istekao je mandat članovima rukovodstva OBA i to generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi.

Za razliku od SIPA-e, u slučaju izbora generalnog direktora OBA nije potrebno raspisivati javni konkurs, već se vrši imenovanje u skladu s ispunjenim zakonskim uslovima. Direktora OBA imenuje Savjet ministara na prijedlog predsjedavajućeg, a tu poziciju u ovom mandatu obavlja Zoran Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana