Турковићева због директора ОБА минира именовање Ћулума на чело СИПА

Кликс
Турковићева због директора ОБА минира именовање Ћулума на чело СИПА

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар спољних послова БиХ Бисера Турковић затражила је да с дневног реда сутрашње сједнице Савјета буде скинуто именовање Дарка Ћулума за новог директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА), тако да се ова тачка неће наћи на дневном реду, сазнаје портал Кликс.

На сутрашњој сједници требао је бити разматран приједлог министра безбједности БиХ Фахрудина Радончића о именовању актуелног директора Полиције РС Дарка Ћулума за новог директора СИПА.

Међутим, ова тачка неће се наћи на дневном реду с обзиром на то да је Турковић тражила да се она скине с дневног реда.
Турковић, која је изабрана на приједлог СДА, тражила је да се именовање директора СИПА-е врши паралелно с именовањем генералног директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.
Још 19. новембра 2019. године истекао је мандат члановима руководства ОБА и то генералном директору Осману Мехмедагићу, замјенику генералног директора Трифку Бухи и главном инспектору Дамиру Беванди.

За разлику од СИПА-е, у случају избора генералног директора ОБА није потребно расписивати јавни конкурс, већ се врши именовање у складу с испуњеним законским условима. Директора ОБА именује Савјет министара на приједлог предсједавајућег, а ту позицију у овом мандату обавља Зоран Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана