Trojici specijalaca i Bandi 40 godina robije

Nebojša Tomašević
Trojici specijalaca i Bandi 40 godina robije

Banjaluka - Bivša trojica pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (37), Goran Paraš (32) i Aleksandar Popović (34) i njihov saradnik Oleg Banda (35) nepravosnažno su suosuđeni u Okružnom sudu na ukupno 40 godina robije zbog pljačke 616.548 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Malić, Paraš i Popović dobili su po deset godina i šest mjeseci robije, dok je Banda kažnjen s osam i po godina zatvora. Presudom su obavezani da vrate 543.204 KM, a to je dio ukradenog novca za koji nije utvrđeno gdje se nalazi.

Ovo je treći put da je pomenuta četvorka osuđena za ovu pljačku jer je Vrhovni sud Republike Srpske ranije “oborio” dvije izrečene presude. Najnovijom presudom, koju je izreklo vijeće kojim je predsjedavala sudija Snježana Kudrić, izrečene su im iste kazne koje su dobili 26. marta prošle godine nakon ponovljenog postupka. Ranije su u prvostepenom postupku u maju 2017. godine Malić, Paraš i Popović bili osuđeni na po 11, a Banda  na devet godina robije.

Sudija Kudrić u obrazloženju najnovije presude istakla je da je sud kao posebno otežavajuće za Paraša, Malića i Popovića cijenio činjenicu da su bili pripadnici specijalne policije.

- Umjesto da čuvaju građane i njihovu imovinu od kriminalaca, oni su je pljačkali - pojasnila je Kudrićeva.

Branilac optuženih, Paraša, Malića i Bande, advokat Jadranka Ivanović izjavila je da je suđenje bilo nepravično i najavila žalbu. Izricanju presude nije prisustvovao Popovićev branilac Aleksandra Metlić.

Malić, Paraš, Popović i Banda osuđeni su jer su 22. septembra 2015. godine napali kolonu vozila agencije “Sektor sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Presreli su ih “audijem A6” na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Cerovljani i zaustavili. Pucajući iz automatskih pušaka i  prijeteći ručnim raketnim bacačem “zolja”, natjerali su  radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz kojeg su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom lakše je ranjen  radnik “Sektora” Đurađ Bajić. Pljačkaši su nakon razbojništva pobjegli na planinu Kozaru, gdje su zakopali oružje i novac i gdje su se skrivali.

U pomenutoj pljački učestvovali su i nekadašnji specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz te bivši radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić, koji su osuđeni na osnovu priznanja krivice. Kuzmić je dobio tri godine jer je pljačkašima dojavio kada je iz banke krenula blinda s novcem. On je Popoviću poslao poruku: “Ljubavi, krenula sam”, što je značilo da je blinda krenula. Janjuz i Inđić dobili su po šest mjeseci zatvora. Janjuz je pljačkašima obezbijedio smještaj noć prije razbojništva i čuvao auto do momenta odlaska u pljačku, a Inđić je direktni učesnik razbojništva.

Četvorka osuđenih bila je u decembru 2016. godine zaključila sporazume o priznanju krivice i pristala na ukupno 25 godina zatvora, ali je sud sporazume odbacio.

Nikuda iz pritvora

Okružni sud u Banjaluci nakon izricanja presude produžio je pritvor osuđenima Vladimiru Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i Olegu Bandi. Inače, optuženi su do danas premašili sve rekorde kada je u pitanju pritvor jer su u njemu od  januara 2016. godine. Ovo suđenje ostaće upamćeno i kao jedno od najdužih postupaka od reforme pravosuđa u Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana