Тројици специјалаца и Банди 40 година робије

Небојша Томашевић
Тројици специјалаца и Банди 40 година робије

Бањалука - Бивша тројица припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владан Малић (37), Горан Параш (32) и Александар Поповић (34) и њихов сарадник Олег Банда (35) неправоснажно су суосуђени у Окружном суду на укупно 40 година робије због пљачке 616.548 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка.

Малић, Параш и Поповић добили су по десет година и шест мјесеци робије, док је Банда кажњен с осам и по година затвора. Пресудом су обавезани да врате 543.204 КМ, а то је дио украденог новца за који није утврђено гдје се налази.

Ово је трећи пут да је поменута четворка осуђена за ову пљачку јер је Врховни суд Републике Српске раније “оборио” двије изречене пресуде. Најновијом пресудом, коју је изрекло вијеће којим је предсједавала судија Сњежана Кудрић, изречене су им исте казне које су добили 26. марта прошле године након поновљеног поступка. Раније су у првостепеном поступку у мају 2017. године Малић, Параш и Поповић били осуђени на по 11, а Банда  на девет година робије.

Судија Кудрић у образложењу најновије пресуде истакла је да је суд као посебно отежавајуће за Параша, Малића и Поповића цијенио чињеницу да су били припадници специјалне полиције.

- Умјесто да чувају грађане и њихову имовину од криминалаца, они су је пљачкали - појаснила је Кудрићева.

Бранилац оптужених, Параша, Малића и Банде, адвокат Јадранка Ивановић изјавила је да је суђење било неправично и најавила жалбу. Изрицању пресуде није присуствовао Поповићев бранилац Александра Метлић.

Малић, Параш, Поповић и Банда осуђени су јер су 22. септембра 2015. године напали колону возила агенције “Сектор секјурити”, која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пресрели су их “аудијем А6” на аутопуту Бањалука - Градишка у мјесту Церовљани и зауставили. Пуцајући из аутоматских пушака и  пријетећи ручним ракетним бацачем “зоља”, натјерали су  раднике обезбјеђења да отворе товарни простор блиндираног комбија из којег су украли 616.548 КМ. Том приликом лакше је рањен  радник “Сектора” Ђурађ Бајић. Пљачкаши су након разбојништва побјегли на планину Козару, гдје су закопали оружје и новац и гдје су се скривали.

У поменутој пљачки учествовали су и некадашњи специјалци Жељко Инђић и Горан Јањуз те бивши радник “Сектор секјуритија” Данијел Кузмић, који су осуђени на основу признања кривице. Кузмић је добио три године јер је пљачкашима дојавио када је из банке кренула блинда с новцем. Он је Поповићу послао поруку: “Љубави, кренула сам”, што је значило да је блинда кренула. Јањуз и Инђић добили су по шест мјесеци затвора. Јањуз је пљачкашима обезбиједио смјештај ноћ прије разбојништва и чувао ауто до момента одласка у пљачку, а Инђић је директни учесник разбојништва.

Четворка осуђених била је у децембру 2016. године закључила споразуме о признању кривице и пристала на укупно 25 година затвора, али је суд споразуме одбацио.

Никуда из притвора

Окружни суд у Бањалуци након изрицања пресуде продужио је притвор осуђенима Владимиру Малићу, Горану Парашу, Александру Поповићу и Олегу Банди. Иначе, оптужени су до данас премашили све рекорде када је у питању притвор јер су у њему од  јануара 2016. године. Ово суђење остаће упамћено и као једно од најдужих поступака од реформе правосуђа у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана