Tomašićeva zbog izbora puca na Gornje horizonte

Svjetlana Šurlan
Tomašićeva zbog izbora puca na Gornje horizonte

Banjaluka - Poslanik iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić zaprijetila je zaustavljanjem energetskog projekta "Gornji horizonti" tvrdeći da joj je za to obećana podrška EU, dok iz preduzeća u RS koja su nosici tog projekta poručuju da su pribavljene sve dozvole i da ga niko ne može blokirati.

Tomašićeva, koja je i predsjednik desničarske Hrvatske konzervativne stranke i koja je poznata po antisrpskim, oštro se usprotivila projektu "Gornji horizonti".

- Kao dio vlade, zaustavila bih ga - navela je Tomašićeva na društvenoj mreži "Tviter" uz fotografiju sa sloganom "Spremni zaustaviti projekt 'Gornji horizonti'"!

Ustvrdila je da Hrvatska ima instrumente kojima može da zaustavi izgradnju tri hidroelektrane u RS.

- Evropska komisija mi je obećala podršku - istakla je Tomašićeva.

Rukovodilac sektora za investicije u "Hidroelektranama na Trebišnjici" Luka Petrović rekao je da je pitanje "Gornjih horizonata" ispolitizovano u Hrvatskoj.

- Ovo pitanje iskorišćeno je u predizborne svrhe u Hrvatskoj. To je projekat koji je započet osamdesetih godina prošlog vijeka i sada je nastavljen. Ne postoji nijedan argument za zaustavljanje tog projekta, niti će on biti zaustavljen - istakao je Petrović navodeći da su pribavljene sve moguće dozvole za "Gornje horizonte".

On je podsjetio da postoji i neargumentovana pritužba Ministarstva životne sredine FBiH na ekološku dozvolu.

- Mi to osporavamo zato što su urađene adekvatne studije i prije i poslije rata od više zainteresovanih strana i utvrđeno je da ne postoji nikakvo ugrožavanje biljnog i životinjskog svijeta, vodenih tokova i životne sredine u cjelini na tom području - rekao je Petrović.

U toku je gradnja "Hidroelektrane Dabar" kao prve faze projekta kojim je planirana izgradnja hidroelektrana Nevesinje i Bileća. Direktor "Hidroelektrane Dabar" Radivoje Bratić takođe ističe da se politizacijom pokušava osporiti projekat "Gornji horizonti".

- Dovoljno je reći da su dozvole za ovaj projekat izdate prije rata i da nije bilo rata, on bi već deset godina bio na mreži - istakao je Bratić.

"Gornji horizonti" trebalo bi i Hrvatskoj da donesu veću proizvodnju električne energije, ali su se udruženja za zaštitu životne sredine usprotivila ovom projektu zbog straha od ekoloških posljedica na dolinu Neretve i Malostonski zaliv.

Projekat "Gornji horizonti"

Projektom hidroenergetskog korišćenja voda "Gornji horizonti" predviđena je izgradnja tri hidroelektrane - Dabar, Nevesinje i Bileća. Najznačajnija u cijelom sistemu je "Hidroelektrana Dabar". Projekat obuhvata i gradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja i sistema za vodosnabdijevanje.

"Hidroelektrane na Trebišnjici" obezbijedile su 70 odsto, a "Elektroprivreda RS" preostalih 30 odsto osnivačkog kapitala za koncesiono preduzeće "Hidroelektrana Dabar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana