“Tehnički” razlozi odgodili otvaranje zatvora

Željka Domazet
“Tehnički” razlozi odgodili otvaranje zatvora

Sarajevo - Savjet ministara BiH na jučerašnjoj sjednici nije donio odluku o početku rada državnog zatvora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, te formiranju institucije državnog zatvora, iako je to bilo najavljeno.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da je donošenje ovih odluka prolongirano za narednu sjednicu “zbog nekih tehničkih nedostataka koji se nalaze u odluci”.

- To smo prolongirali za sljedeću sjednicu i nadam se da neće biti probijen rok koji smo sebi dali do 1. januara naredne godine - rekao je Grubeša.

“Glas Srpske” nezvanično saznaje da je ministar spoljne trgovine Mirko Šarović tražio skidanje ovog pitanja sa dnevnog reda.

Dodao je da će u međuvremenu do naredne sjednice Savjeta ministara ispraviti sve detalje. Kazao je da se ti nedostaci odnose na “dalje korake u vezi sa stavljanjem kompletnog zatvora u funkciju”.

- Imamo još nekih dodatnih građevinskih radova, tako da moramo vidjeti ko će to raditi i na koga će sve preći ovlašćenja. Gašenjem Jedinice za implementaciju projekta zatvora ne prestaju sve obaveze koje je jedinica imala. Imamo garantne rokove koji ističu - naveo je Grubeša.

Dodao je da te stvari moraju biti precizirane i da se nada da neće biti problema, te da će zatvor sa radom otpočeti kada je i predviđeno.

- Ne želim ni razmišljati da će biti problema. Ministarstvo pravde treba da imenuje upravnika i taj dio procedure je kraći i ne bi trebalo da bude problema. Vjerujem da će kolege u Savjetu ministara takođe ubrzano raditi i sva podzakonska akta, poput sistematizacije radnih mjesta, koja je najvažniji dio u narednom koraku, donijeti na vrijeme da bi novi upravnik mogao raspisati konkurs i početi sa obukama za novo osoblje - rekao je Grubeša.

Dodao je da je tehnički prijem zatvora izvršen.

- Završetkom i tehničkim prijemom je trebalo da gasimo Jedinicu za implementaciju projekta zatvora, ali mora se znati i ko će recimo platiti telefonski račun ako ta jedinica bude ugašena - rekao je Grubeša.

Podsjetio je da je izgradnja zatvora koštala nešto manje od 40 miliona evra, od čega je oko 11 miliona evra donatorskih sredstava, a ostalo su kreditna i sredstva iz budžeta.

- Ovo je prevelika i prevažna institucija za BiH. U Ministarstvu pravde smo ovome pristupili jako ozbiljno. Planirano je da zatvor primi do 350 zatvorenika, pritvorenika i osuđenika. Ako idemo sa jednim zatvorenikom po ćeliji od 12 kvadrata, a s obzirom na to da nam dopuštaju standardi da u takvim ćelijama mogu biti i dva zatvorenika, može se razmišljati o tome da kapacitet zatvora može rasti do 600 osoba. Samim tim bi i broj zaposlenih rastao. Na početku ćemo ići s tim da bude zaposleno najneophodnije osoblje - rekao je Grubeša.

Kazao je da u zatvoru postoji deset različitih objekata, od čega su četiri za smještaj zatvorenika, a ostalo su pomoćni objekti.

- Trebaće dosta i za održavanje, imamo kuhinjski i medicinski blok. Riječ je o objektu od 180.000 kvadrata i mora se voditi računa i o održavanju. Planirano je da budu angažovana 273 radnika, ali neće svi odmah početi da rade. Zatvor se ne može odjedanput napuniti i mora se korak po korak stavljati u funkciju - kazao je Grubeša.

Alkatraz

Kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne institucije, koju su mnogi prozvali “bh. Alkatraz”, postavljen je 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali on nije ispoštovan. Ozbiljniji radovi počeli su tek 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana