Tadić: Mektić mi je ugrozio bezbjednost

Goran Maunaga
Tadić: Mektić mi je ugrozio bezbjednost

Sarajevo - Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić prijavila je ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za direktno ugrožavanje njene bezbjednosti.

Tadićeva je prijavu podnijela Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i najavila da će i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH proslijediti informaciju o Mektićevom iznošenju lažnih podataka o radu Tužilaštva BiH. Okidač za poteze Tadićeve, koje je rijetko vidjeti u uređenim državama, bilo je Mektićevo javno iznošenje podatka o tome gdje se nalazi policijska kućica u kojoj je obezbjeđenje Tadićeve. U razračunavanju sa Tužilaštvom BiH, koje traje već mjesecima, Mektić je naveo da je 59 tužilaca za tri godine podiglo samo 35 optužnica.

- To znači 0,5 optužnica po tužiocu godišnje. To govori o propasti, dubokoj nemoći i neradu, korupciji i kriminalu u pravosudnim institucijama - rekao je Mektić.

Tadićeva u petak nije željela da govori o potezima koje je povukla i sukobu sa Mektićem ističući da je na sastanku, a poslije toga više nije odgovarala na telefonske pozive. U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela u petak nismo uspjeli da saznamo šta će biti preduzeto povodom prijave koju je podnijela Tadićeva.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je Mektić iznio neistine o radu te institucije kojima obmanjuje javnost s ciljem nanošenja štete tužilaštvu.

- U protekle tri godine podigli smo 580 optužnica protiv 1.276 lica za krivična djela iz svoje nadležnosti, među kojima i za najteže oblike, ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, trgovinu ljudima, finansijski kriminal, poreske utaje i terorizam, dok Mektić tvrdi da je podignuto 35 optužnica - navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH, koje je ocijenilo da je iznesenim neistinitim tvrdnjama nanesena šteta ugledu te institucije.

Mektić je pojasnio da je izjavio da se policijska kućica nalazi pred kućom Tadićeve u kojoj je i kladionica i da se pitao da li policija čuva nju ili kladionicu. Kaže i da je prilikom tvrdnje da je 59 tužilaca podiglo 35 optužnica za tri godine mislio samo na optužnice i predmete u vezi sa korupcijom.

- Oni su u saopštenju iznijeli broj optužnica za sva krivična djela, a ja sam podatke iznio na osnovu dokumenata o kojima je raspravljao Savjet ministara BiH. Tu informaciju dobili smo putem Ministarstva pravde i VSTS-a. Čitava informacija sadrži 17 strana. Ni u Finskoj nije bolje. Tužilaštvo BiH je od 2014. do kraja 2016. godine donijelo 140 naredbi za nesprovođenje i 90 za sprovođenje istrage. Prozivaju me da rušim moralni dignitet Tužilaštva. Pozivam ih da ne ruše i urušavaju mentalni dignitet građana BiH. Tužilaštvo nas tretira kao da smo retardirani - rekao je Mektić.

Tužbu protiv Mektića najavila je i potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić zbog lažnih optužbi i lažne informacije da je u srodstvu s Tadićevom. VSTS je stao u zaštitu Jukićeve saopštivši da je Mektić iznio niz neosnovanih kvalifikacija radi njene diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog ugleda.

Mektić, međutim, nastavlja da tvrdi da su Jukićeva i Tadićeva u srodstvu i dodaje da je Jukićeva zloupotrijebila elektronsku poštu VSTS-a najavljujući privatne tužbe kao akta te institucije. Jukićeva je istakla da Mektićeve tvrdnje nisu tačne.

- Netačno je da zloupotrebljavam VSTS. Mi smo kao predsjedništvo donijeli odluku da se oglasim putem saopštenja, jer me on proziva kao potpredsjednicu VSTS-a, a ne samo kao Ružicu Jukić - kaže Jukićeva i zaključuje da je tužba jedini način da javnosti dokaže da ministar izjavama obmanjuje javnost.

Sukob između Tužilaštva i ministra bezbjednosti traje već dugo, a čelnici Tužilaštva su nedavno zvanično zatražili od VSTS-a i Savjeta ministara BiH da tu instituciju zaštite od Mektića. Stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović kaže da je sve što je izašlo u javnost u vezi sa međusobnim napadima lica koja imaju značajne funkcije u vlasti neprimjereno bilo kojoj ozbiljnoj državi.

- Ono čime se bave nema veze sa profesionalnom etikom i obavljanjem dužnosti i to je nedopustivo i neprimjereno. Čak i kada se to dešava pravila i standardi nalažu da se to ne publikuje, nego da se problemi rješavaju u institucijama - kaže Keserović.

Obmane

Tužilaštvo BiH saopštilo je da Dragan Mektić često u javnim istupima iznosi netačne podatke o toj instituciji i o Gordani Tadić koju neosnovano dovodi u vezu sa drugim nosiocima pravosudnih funkcija.

- Riječ je o obmanjujućim informacijama i izneseni navodi nisu tačni - piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Sukob sa Salihovićem

Dragan Mektić i suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović takođe su u žestokom sukobu i već dvije godine iznose optužbe jedan protiv drugoga.

Salihović je nedavno najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Mektića zbog lažnog prijavljivanja i klevete. Mektić je na to rekao da je Salihović na osnovu lažnih informacija o ratnim zločinima i diplomi vodio istragu protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana