Sudije štite bošnjačke komandante

Željka Domazet
Sudije štite bošnjačke komandante

Sarajevo - Iz obrazloženja sramne presude Suda BiH kojom je Elfeta Veseli osuđena na samo deset godina zatvora, a njen nadređeni Sakib Halilović, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Armije RBiH potpuno oslobođen odgovornosti za brutalno ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. kod Zvornika, jasno se vidi da je tročlano vijeće više pažnje posvetilo zaštiti oslobađajuće presude Naseru Oriću, nego kažnjavanju ubica srpskog dječaka.

Tvrdi ovo sagovornik “Glasa Srpske” odlično upućen u dešavanja i način funkcionisanja Suda BiH, ističući da je obrazloženje presude pisano sa namjerom da se degradira zaštićeni svjedok “S1” u ovom procesu.

Kako navodi, taj isti zaštićeni svjedok sudijama je bio vjerodostojan u osuđujućoj presudi pripadniku Armije RBiH Izetu Arifoviću, a nije bio vjerodostojan u procesu protiv Arifovićevog komandanta Orića koji je okončan njegovim oslobađanjem.

- Sudskim i pravničkim vratolomijama sudije su dale nemušto, nerazumno, a može se reći i nelogično obrazloženje da Halilović nije kriv. Sud je u obrazloženju presude naveo da nije bilo elemenata za koje bi on bio osuđen po komandnoj odgovornosti, a taj isti sud u predmetu Mensur Đakić i drugi na identičnoj pravnoj kvalifikaciji donio je presudu kojom je Đakić osuđen. Optužnica je i u jednom i u drugom predmetu podignuta na potpuno identičnom institutu komandne odgovornosti. Ovo je još jedna potvrda da se Sud BiH ne vodi istim aršinima u identičnim pravnim stvarima i da presuda za ista krivična djela zavisi od vijeća do vijeća - kaže sagovornik “Glasa Srpske”.

On dodaje da je sudija Darko Samardžić bio predsjedavajući sudskog vijeća koje je oslobodilo Sakiba Halilovića, kao i član sudskog vijeća koje je po istom osnovu osudilo Đakića.

- Sudija Samardžić je pokušao u obrazloženju presude da objasni da bi Halilović bio kriv samo da je ubistvo dječaka naredio ili ga sam izvršio. Međutim, sve ono u čemu nije pronašao elemente komandne odgovornosti u ovom predmetu, jeste prije nekoliko mjeseci u presudi komandantu Prvog bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina Mensuru Đakiću. Doduše, i Đakić je osuđen na mizernu dvogodišnju zatvorsku kaznu, nižu čak i od zakonskog minimuma, ali je za razliku od Halilovića ipak proglašen krivim po komandnoj odgovornosti - kaže naš sagovornik.

Patolog iz Beograda Zoran Stanković rekao je da presuda Suda BiH Elfeti Veseli nije adekvatna, s obzirom na to da je ubijen na monstruozan i surov način i da je u zadnjim trenucima života pretrpio veoma teške patnje i bol. Stanković, koji je radio obdukciju tijela dječaka Slobodana i svjedočio pred Sudom BiH u procesu protiv Veselijeve, rekao je da se nada da će tužilac u drugostepenom postupku tražiti povećanje kazne protiv nje, ali i kažnjavanje njenog starješine Sakiba Halilovića.

Predstavnici udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata i zvaničnici iz Republike Srpske slažu se u ocjeni da je presuda Veselijevoj i oslobađanje Halilovića još jedan dokaz pristrasnosti pravosuđa na nivou BiH kojem je nacionalnost žrtava i dželata glavna odrednica za odluke.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je kazna koja je izrečena Elfeti Veseli sramna, ističući da su ljudi presuđivani na mnogo veće kazne za djela koja ne djeluju ni blizu tako zastrašujuće.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da je krajnje vrijeme, da se ne samo pričom, nego i djelom, odgovori na ovoliku količinu nepravde.

- Ubiti dijete i dobiti deset godina je sramotno. Pa, veća se kazna dobije kada se opljačka neka prodavnica. Što je još gore, sve to je gledao taj njen komandant, a oslobođen je bilo kakve odgovornosti - ogorčena je predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković-Rajilić.

Veselijeva će u pritvoru sačekati pravosnažnu presudu jer joj je produžen pritvor za devet mjeseci, a žalbe su najavili i Tužilaštvo BiH, ali i Mirna Delalić, advokat Elfete Veseli.

 Svjedočenje “S1”

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić u završnoj riječi na suđenju Veseli i Haliloviću rekao je da je svjedok “S1” bio očevidac ubistva.

- “S1” je vidio da Elfeta ubija dijete, da mu je prvo nožem nanijela povrede u predjelu vrata, a potom pucala u glavu. Patolog Zoran Stanković potvrdio je da je djetetu bila nanesena prostrelna rana u predjelu glave iz vatrenog oružja, te da su na dječaku bile i dvije povrede nanesene oštrim predmetom. Svjedočenje svjedoka “S1” i nalaz vještaka Stankovića se potpuno slažu - kazao je tada Janjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana