Stranci žele da izmjeste DNK uzorke nestalih u Hag

Goran Maunaga
Stranci žele da izmjeste DNK uzorke nestalih u Hag

Sarajevo - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) jednostrano je pokrenula aktivnosti kako bi DNK laboratorija i 80.000 bioloških uzoraka iz BiH bili izmješteni u Hag, gdje bi trebalo da bude i njeno sjedište.

Predstavnici institucija i udruženja koja okupljaju porodice nestalih upozoravaju da je ta inicijativa ICMP-a štetna i nezakonita i da bi njeno ostvarivanje izazvalo neželjene posljedice.

Savjet ministara BiH, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je predstavnike ICMP-a da obustave te aktivnosti. Od ICMP-a je zatraženo da u skladu sa Sporazumom o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica budu dogovorene aktivnosti na planu identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba sa timom Savjeta ministara koji je imenovan u četvrtak. Na sjednici Savjeta ministara usvojeni su i zaključci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u kojima je navedeno da bi prenošenje DNK laboratorije u Hag moglo da izazove potpuni zastoj u procesu identifikacije nestalih osoba. Istaknuto je da bi se taj proces dugoročno usporio i značajno poskupio zbog slanja koštanih uzoraka u Hag. Pored toga, otvoren je i problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba te zaštite podataka članova porodica nestalih.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH kažu da su ih iz ICMP-a informisali da bi proces prenosa laboratorije trebalo da počne ovog mjeseca i bude završen u martu iduće godine. Taj potez objasnili su novom tehnologijom koju su dobili od donatora koji je kao uslov postavio izmještanje laboratorije.

- Ministarka Semiha Borovac zatražila je da proces izmještanja laboratorije bude obustavljen. ICMP je 30. oktobra odgovorio na dopis ministarstva, ali nije razmotrio našu zabrinutost niti je uopšte izražena spremnost da to pitanje bude sporazumno riješeno - kažu u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Dodaju da je ICMP 12. oktobra obavijestio čelnike Instituta za nestala lica BiH o toj promjeni, tvrdeći da je ugovorom o statusu i funkcionisanju ICMP-a propisano premještanje u Hag njihovog sjedišta i sistema DNK.

- Kao razlog za izmještanje naveden je nizak broj posmrtnih uzoraka podnesenih u posljednjih 18 mjeseci, a naročito u prvoj polovini 2017. godine. Mi nismo dobili taj dopis iako smo navedeni u aktu kao institucija kojoj to treba da bude dostavljeno - kažu u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Na sastanku predstavnika tog ministarstva, Tužilaštva, Suda, Ministarstva bezbjednosti, Agencije za zaštitu ličnih podataka i Instituta za nestala lica BiH održanom 8. novembra raspravljano je o mogućoj zloupotrebi DNK baze podataka ako ona s laboratorijom bude premještena u Hag.

- Zaključeno je da Sud i Tužilaštvo BiH upute dopis ICMP-u u smislu obustave procedure i zabrane prenošenja DNK baze podataka van granica BiH - kažu u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan kaže da je ICMP do sada imao monopol u oblasti DNK analize.

- U Zavodu sa sudsku medicinu funkcioniše takva laboratorija, ali nam nikada nije odobreno da radimo taj posao. Sada je na Tužilaštvu BiH da naloži da tu analizu vršimo u Banjaluci i mi smo spremni da to odmah radimo. Posebna priča je iznošenje iz BiH bioloških uzoraka bez ikakvog zakonskog pokrića. To će izazvati velike probleme - kaže Karan.

Predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da treba da bude zabranjeno iznošenje uzoraka iz BiH jer je to protivzakonito.

- ICMP to pokušava realizovati koristeći silu, a ne zakon. Ako to urade, tužiće ih sve porodice nestalih o čijim uzorcima se radi. DNK laboratoriju neka nose, jer laboratoriju imamo u Banjaluci - kaže Mandić.

I u Institutu za nestala lica BiH su protiv jednostranog postupanja ICMP-a navodeći da on predstavlja kršenje Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica.

- Pored potpunog zastoja u procesu identifikacije nestalih i ograničenog prijema koštanih uzoraka žrtava iz BiH, to može izazvati nesagledive posljedice zbog prenosa baze podataka državljana BiH u inostranstvo i iznošenja bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH - kaže član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić.

Iz Tužilaštva u petak nije stigao odgovor na postavljena pitanja, a u ICMP-u nismo uspjeli da nađemo sagovornika.

Pregovarački tim

Pregovarački tim Savjeta ministara BiH sastavljen je od predstavnika ministarstava, Suda i Tužilaštva BiH i drugih nadležnih institucija. Predvodiće ga ministarka za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana