Stevandić: Pitanje statusa Srpske bazirati na afirmaciji prava na samoopredjeljenje

Srna
Stevandić: Pitanje statusa Srpske bazirati na afirmaciji prava na samoopredjeljenje

BANjALUKA - Ujedinjena Srpska dostaviće svim partijama u Republici Srpskoj prijedlog da se pitanje statusa Srpske bazira na afirmaciji prava na samoopredjeljenje koje ona ima prema povelji UN i svim evropskim konvencijama i da ta odluka bude ugrađena, ne samo u partijska dokumenta, već i u odluke Narodne skupštine, rekao je predsjednik ove stranke Nenad Stevandić.

Stevandić je naglasio da to mora da bude stalna bitka za afirmaciju i čuvanje prava Srpske na samoopredjeljenje jer je to jedina zaštita i ne može se čekati da neko pripremajući, što javno što tajno, napade na Srpsku dovede do novih sukoba sa nesagledivim posljedicama.

“Ako iz BiH budu došle poruke ljubavi, uvažavanja i saradnje mi ćemo svoje opredjeljenje iskoristiti da ostanemo u BiH i gradimo zajednički život. Ali svakako ćemo to svoje pravo afirmisati i zadržati po povelji UN i svim evropskim konvencijama. To ne može da bude samo odgovor na stalne provokacije i najave ratova koje lider SDA Bakir Izetbegović često pominje. Njegov život je posvećen nekom budućem sukobu sa Srpskom”, rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne može da čeka i ona će pitanje svog statusa morati da stavi na mjesto broj jedan.

“Želimo da sačuvamo Srpsku jer je to garancija našeg mira i opstanka, ali i mira u BiH”, poručio je Stevandić.

Govoreći o odluci Centralne izborne komisije /CIK/ da poništi izbore u Doboju i Srebrenici, Stevandić je naveo da je potpuno evidentno da Izetbegović sa većom ili manjom podrškom međunarodnih centara i establišmenta u Federaciji BiH u suštini upravlja Izbornom komisijom, te da pokušava da upravlja i političkim procesima, a želi da upravlja i budućnošću i mirom u BiH.

On smatra da bi Izetbegovićeva fašisoidna izjava da su Srbi loš narod u svakom normalnom društvu izazvala zajednički odgovor političkih partija iz Srpske i dovela do odlučnosti i jedinstva.

“Umjesto toga, kolege iz SDS-a i PDP-a su kao odgovor Izetbegoviću ponudile nastavak svojih okršaja sa vlastima Srpske usmjeravajući sve svoje aktivnosti na dalje napade na srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika”, rekao je Stevandić.

On je naveo da je bošnjački narod, kao svi drugi, dobar narod i zabrinut je kao i Srbi za budućnost, ali da je na Bošnjacima da odluče da li im je prihvatljivo to što radi i nudi Izetbegović.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Siniša Vidović rekao je da je nelegitimni CIK uz pomoć dva predstavnika Srba pokušao prvo da eliminiše Ujedinjenu Srpsku iz izbornog procesa, a da su sada posao završili poništavanjem izbora u Doboju i Srebrenici.

“To je, vjerovatno, pokazna vježba za parlamentarne izbore 2022. godine kada bi mogli da ponište rezultate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH u slučaju da ne prođe njihov kandidat”, naveo je Vidović.

Član pravnog tima Ujedinjene Srpske Jelena Šljokavica smatra da je odluka CIK-a o Doboju i Srebrenici nezakonita, paušalna i nerazumljiva. Ona je naglasila da je nedopustivo da postupajući organi donose ovakve odluke koje se ne zasnivaju na procesnim i materijalnim stavkama, kao ni na pravilima struke.

Ona očekuje da će Apelaciono vijeće Suda BiH odlučiti po žalbi u skladu sa strukom i postupiti u skladu sa procesnim i materijalnim stavkama.

CIK je nedavno donio odluku o poništavanju izbora održanih 15. novembra na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine. Izbori su poništeni na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Cvijanović: Naš cilj je dalje jačanje Srpske

BANjALUKA - Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je politika ove partije usmjerena na dalje jačanje Republike Srpske i da SNSD neće odustati od onoga što jeste njena politička kvalifikacija i njeno političko uporište.
Cvijanovićeva je naglasila da je cilj SNSD i vlasti u Republici Srpskoj dalja borba protiv epidemije virusa korona i da se preduzme sve što je u njihovoj moći, kao i tamo gdje je moguće da se ide preko organa BiH, da se dođe do određenih količina vakcine protiv ovog virusa.

“S druge strane, ono na čemu jeste fokus našeg rada to je da održimo finansijsku stabilnost Srpske. Zahvalni smo Vladi Srpske na svim naporima koje ulaže da to i obezbijedi. Sve ovo vrijeme obilježilo je veoma mnogo neplaniranih finansijskih udara i neizvjesnosti, ali uspjeli smo da reagujemo na odogovarajući način i sačuvamo stabilnost Republike”, izjavila je Cvijanovićena na konferenciji za novinare nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana