Стевандић: Питање статуса Српске базирати на афирмацији права на самоопредјељење

Срна
Стевандић: Питање статуса Српске базирати на афирмацији права на самоопредјељење

БАЊАЛУКА - Уједињена Српска доставиће свим партијама у Републици Српској приједлог да се питање статуса Српске базира на афирмацији права на самоопредјељење које она има према повељи УН и свим европским конвенцијама и да та одлука буде уграђена, не само у партијска документа, већ и у одлуке Народне скупштине, рекао је предсједник ове странке Ненад Стевандић.

Стевандић је нагласио да то мора да буде стална битка за афирмацију и чување права Српске на самоопредјељење јер је то једина заштита и не може се чекати да неко припремајући, што јавно што тајно, нападе на Српску доведе до нових сукоба са несагледивим посљедицама.

“Ако из БиХ буду дошле поруке љубави, уважавања и сарадње ми ћемо своје опредјељење искористити да останемо у БиХ и градимо заједнички живот. Али свакако ћемо то своје право афирмисати и задржати по повељи УН и свим европским конвенцијама. То не може да буде само одговор на сталне провокације и најаве ратова које лидер СДА Бакир Изетбеговић често помиње. Његов живот је посвећен неком будућем сукобу са Српском”, рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Република Српска не може да чека и она ће питање свог статуса морати да стави на мјесто број један.

“Желимо да сачувамо Српску јер је то гаранција нашег мира и опстанка, али и мира у БиХ”, поручио је Стевандић.

Говорећи о одлуци Централне изборне комисије /ЦИК/ да поништи изборе у Добоју и Сребреници, Стевандић је навео да је потпуно евидентно да Изетбеговић са већом или мањом подршком међународних центара и естаблишмента у Федерацији БиХ у суштини управља Изборном комисијом, те да покушава да управља и политичким процесима, а жели да управља и будућношћу и миром у БиХ.

Он сматра да би Изетбеговићева фашисоидна изјава да су Срби лош народ у сваком нормалном друштву изазвала заједнички одговор политичких партија из Српске и довела до одлучности и јединства.

“Умјесто тога, колеге из СДС-а и ПДП-а су као одговор Изетбеговићу понудиле наставак својих окршаја са властима Српске усмјеравајући све своје активности на даље нападе на српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика”, рекао је Стевандић.

Он је навео да је бошњачки народ, као сви други, добар народ и забринут је као и Срби за будућност, али да је на Бошњацима да одлуче да ли им је прихватљиво то што ради и нуди Изетбеговић.

Замјеник предсједника Уједињене Српске Синиша Видовић рекао је да је нелегитимни ЦИК уз помоћ два представника Срба покушао прво да елиминише Уједињену Српску из изборног процеса, а да су сада посао завршили поништавањем избора у Добоју и Сребреници.

“То је, вјероватно, показна вјежба за парламентарне изборе 2022. године када би могли да пониште резултате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ у случају да не прође њихов кандидат”, навео је Видовић.

Члан правног тима Уједињене Српске Јелена Шљокавица сматра да је одлука ЦИК-а о Добоју и Сребреници незаконита, паушална и неразумљива. Она је нагласила да је недопустиво да поступајући органи доносе овакве одлуке које се не заснивају на процесним и материјалним ставкама, као ни на правилима струке.

Она очекује да ће Апелационо вијеће Суда БиХ одлучити по жалби у складу са струком и поступити у складу са процесним и материјалним ставкама.

ЦИК је недавно донио одлуку о поништавању избора одржаних 15. новембра на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница за ниво начелника и Скупштине општине. Избори су поништени на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

Цвијановић: Наш циљ је даље јачање Српске

БАЊАЛУКА - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да је политика ове партије усмјерена на даље јачање Републике Српске и да СНСД неће одустати од онога што јесте њена политичка квалификација и њено политичко упориште.
Цвијановићева је нагласила да је циљ СНСД и власти у Републици Српској даља борба против епидемије вируса корона и да се предузме све што је у њиховој моћи, као и тамо гдје је могуће да се иде преко органа БиХ, да се дође до одређених количина вакцине против овог вируса.

“С друге стране, оно на чему јесте фокус нашег рада то је да одржимо финансијску стабилност Српске. Захвални смо Влади Српске на свим напорима које улаже да то и обезбиједи. Све ово вријеме обиљежило је веома много непланираних финансијских удара и неизвјесности, али успјели смо да реагујемо на одоговарајући начин и сачувамо стабилност Републике”, изјавила је Цвијановићена на конференцији за новинаре након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана