Stevandić: Makedonski scenario moguć jedino u Sarajevu

Tanjug
Stevandić: Makedonski scenario moguć jedino u Sarajevu

Banjaluka - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je "makedonski scenario" jedino moguć u institucijama BiH, a ne u Republici Srpskoj.


"U Republici Srpskoj je sve stabilno i nećemo dozvoliti da se haos nestabilnosti iz Parlamentarne skupštine BiH i institucija iz Sarajeva prenese u Banjaluku. Zato su to samo puste želje", rekao je Stevandić reagujući na izjavu člana Glavnog odbora SDS-a Dragana Mektića da je za "makedonski scenario" u Republici Srpskoj.

RTRS prenosi da je Stevandić za Srnu ocijenio da je etički neprofesionalno i začuđujuće da bilo koji funkcioner koji prima platu može da pozove na sukobe bilo gdje u BiH i u Republici Srpskoj.

"''Makedonski scenario'' je jedino moguć u Savjetu ministara BiH. Jedino se tamo ne zna ko koga nadglasava, ko je većina, ko je manjina i šta rade bezbjednosne i tužilačke službe. Jedini haos koji vuče na ''makedonski scenario'' je trenutno u Savjetu ministara BiH", rekao je Stevandić.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas, povodom "nekog vida bunta koji je opozicija iskazala u Narodnoj skupštini RS", da je za primjenu "makedonskog scenarija u RS" pošto je u Makedoniji "pobjedila demokratija", prenosi Fena.

Navodi se da je Mektić postavio pitanje "zašto se u parlamentu RS ne raspravlja o revizorskom izvještaju o stanju budžeta RS, ne objavljuju usvojene skupštine odluke i ne odgovara na poslanička pitanja, pa ni osam do deset mjeseci".

"Opozicija je, kada nije imala drugi način da skrene pažnju na ova pitanja, iskazala neki vid bunta u Narodnoj skupštini RS. Nakon toga počele su optužbe da je riječ o puču, ''makedonskom scenariju'' za koji sam ja u RS", rekao je Mektić.

On je upitao "po čemu je sporan ''makedonski scenario''".

"Ja sam za taj scenario u RS...Tu je pobjedila demokratija, na civilizovan i demokratski način uspostavljena nova vlada i rješavaju se strateška pitanja koja su bila u zastoju", kazao je Mektić na konferenciji za novinare.

On je dodao da "za svaki scenario samo da pobjedi demokratija i u RS, da se riješi pitanje njene izolacije, kriminala, nezaposlenosti i da narod ne odlazi sa tih prostora".

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u četvrtak da "nemiri u Narodnoj skupštini Republike Srpske jesu na neki način uvod u makedonski scenario i to upravo prije izbora, da bi vlast prevremeno bila povučena".

"Bio je to pokušaj manjine da vlada nad većinom, ali ako se opozicija već poziva na zakon onda moraju da znaju da većina odlučuje", rekao Dodik za RTRS.

On je naveo da su "iz opozicije već svi zaboravili šta je prvobitni uzrok prekida rada Skupštine, a to je vraćanje na dnevni red Konsolidovanog revizorskog izveštaja o izvršenju budžeta, koji bi trebalo da bude na narednom skupštinskom zasjedanju".

Dodik je dodao i da "policija u srijedu nije kršila profesionalne kodekse delovanja, i da je postupala prema zahtijevima predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića".

RTRS je naveo da je "sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održana uprkos pokušaju opozicije da spreči njen rad, a usvojeno je više zakonskih predloga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana