Srpska proslavlja Dan Republike

G.S.
Foto: G.S.

BANjALUKA - Republika Srpska danas slavi 9. januar, dan kada je daleke 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH. Sva dešavanja vezana za Dan Republike možete pratiti danas na našem portalu.

Palata Republike i Banski dvor u zastavama srpske trobojke

Palata Republike i Banski dvor u Banjaluci večeras su u čast 32. rođendana Republike Srpske osvijetljeni bojama srpske trobojnice.

Na Trgu Krajine večeras je održan svečani defile kao centralni događaj obilježavanja Dana Republike, 9. januara.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Održana svečana akademija u Novom Gradu

Dan Republike niko ne može osporiti niti zabraniti građanima da ga slave, poručeno je večeras sa svečane akademije u Novom Gradu povodom 9. januara.

"Kao građanin i kao ratni komandant imam osjećaj da je Republika Srpska svake godine sve jača i sve stabilnija i da je narod više nego ikad odlučan da sačuva Republiku Srpsku", rekao je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Mirko Novaković.

Novaković je istakao da je za Republiku Srpsku život dalo više od 23.000 boraca, više desetina hiljada je ranjeno, a više stotina hiljada građana je izbjeglo i raseljeno.

"Ne smijemo nikad zaboraviti šta se dešavalo na ovim prostorima. Žrtve koje su date za Republiku Srpsku uvijek opominju da budemo na putu očuvanja Republike Srpske za sva vremena", poručio je Novaković.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su sve lokalne zajednice i građani Republike Srpske prihvatile Dan Republike i niko ni na koji način više ne može zabraniti građanima Srpske da slave ovaj praznik.

"Dan Republike pokazuje kontinuitet postojanja Republike Srpske. Uprkos osporavanjima, svake godine ovaj praznik se slavi sve organizovanije i sa više dešavanja", rekao je Drljača.

On je dodao da to pokazuje da je Dan Republike kao praznik zaživio u narodu.

U programu su nastupili Mješoviti hor "Una" i muška pjevačka grupa Kulturno- umjetničkog društva "Una".

Obilježavanje Dana Republike u Novom Gradu jutros je počelo parastosom, polaganjem vijenaca i cvijeća, te prisluživanjem svijeća kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a nakon toga obilaskom spomen-sobe.

U Novom Gradu večeras će biti upriličen vatromet na pet lokacija, te prijem koji organizuje načelnik opštine.

Banjac: Jedinstveni u odbrani Srpske

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je nakon svečanog defilea u Banjaluci da je danas pokazano jedinstvo u odbrani Srpske.

"Ovaj dan je iskorišten da pošaljemo poruku da je naša ljubav prema Republici Srpskoj jača od sve mržnje koju upućuju prema nama", rekao je Banjac.

On je dodao da su Dan Republike Srpske, ali i Sveti arhiđakon Stefan proslavljeni veličanstvenim manifestacijama.

"Jedinstvo institucija i naroda je najbitnije, a ono je danas prikazano bolje nego ikad. Republika Srpska je temelj našeg opstanka i borićemo se za nju bez obzira na cijenu te borbe", zaključio je Banjac.

Cvijanović: Ujedinjeni u ljubavi prema Srpskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je večeras u Banjaluci priređen veličanstven svečani defile povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

"Hiljade učesnika i okupljenih građana ujedinjenih u ljubavi prema Republici Srpskoj", napisala je Cvijanovićeva na "Instagramu".

Spektakl sa dronovima iznad Srpske (FOTO)

Bakljada navijačke grupe "Vojvode 1990" povodom Dana Republike

A group of people walking on a street with fireworks

Description automatically generated

Navijačka grupa "Vojvode 1990" iz Doboja večeras je u ovom gradu priredila bakljadu proslavljajući 9. januar - Dan Republike Srpske.

Navijači su u 18.15 časova organizovali špalir duž glavne gradske Ulice Svetog Save, nakon čega je uslijedilo paljenje baklji, a događaju je prisustvovao veći broj građana.

Povodom proslave 9. januara Dana Republike od 20.00 časova u Parku narodnih heroja biće održan koncert pjevača Dragana Đurića, kojem će prethoditi vatromet sa srednjovijekovne tvrđave "Gradina".

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Senatori pružili podršku u odbrani ustavne pozicije Srpske

Senatori Republike Srpske danas su na sjednici u Banjaluci pružili snažnu podršku republičkom rukovodstvu u njihovom radu na odbrani ustavne pozicije Srpske i njihovom zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti.

Na sjednici Senata novoimenovani senatori Aleksandar Vulin i Anton Kasipović položili su zakletvu, a tom prilikom je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao da će u narednom periodu imenovati nove članove Senata, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

"Zemljo mala, srca velikog": Koncert na Trgu Krajine povodom Dana Republike

Dodik je zahvalio na dugogodišnjoj saradnji osamnaestorici senatora, koji po Zakonu o Senatu više ne mogu biti ponovo imenovani, istakavši da su svojim radom dali odgovore na pitanja od posebnog značaja za politički, nacionalni, ekonomski i kulturni razvoj Republike Srpske.

Šesta sjednica Senata Republike Srpske održana je u okviru obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske i posljednja je u ovom sedmogodišnjem mandatu, kojom je predsjedavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sjednici su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Radovan Višković i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić.

Odlikovani zaslužni pojedinci i institucije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je, povodom Dana Republike - 9. januara, najvećim odlikovanjem - Ordenom Republike Srpske na ogrlici predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

Dodik je Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovao profesora emeritus na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nenada Kecmanovića i pjesnika, književnika i akademika Matiju Bećkovića.

Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovani su bivši ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić za doprinos liječenju pacijenata iz Srpske i podršku zdravstvenom sistemu.

Karađorđevom zvijezdom prvog reda odlikovan je savjetnik u Institutu za političke studije Beograd, član Srpskog geografskog društva i odbora Srpske akademije nauka i umetnosti Milomir Stepić, a posthumno je odlikovan vlasnik kompanije "Sava Semberija" Milorad Krstić.

Ordenom Karađorđeva zvijezda drugog reda odlikovani su šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i penzionisani potpukovnik Vojske Republike Srpske Božidar (Nikola) Savić.

Ordenom Karađorđeva zvijezda trećeg reda odlikovani su demobilisani pripadnik Specijalne brigade Policije MUP-a Republike Srpske Vlatko /Petronije/ Lopatić, te preduzetnik iz Austrije Aleksandar Lupšić.

Ordenom Njegoša prvog reda odlikovan je Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke povodom 130 godina postojanja.

Istim Ordenom odlikovane su Osnovna škola (OŠ) "Jovan Jovanović Zmaj" iz Trebinja povodom 140 godina postojanja i OŠ "Jovan Dučić" iz Čajniča povodom 120 godina postojanja.

Ordenom Njegoša prvog reda odlikovana je predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić koja je obavljala brojne značajne funkcije u Vladi Srpske i drugim institucijama, prenosi Srna.

Orden Njegoša prvog reda uručen je studentu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dragi Šmitranu koji je studije završio prosjekom ocjena 10.

Ovaj orden ponio je i Mirko Pajčin koji je rodoljubivim pjesmama pronosio slavu srpskog naroda širom svijeta.

Dodik: Slavimo slobodu, ne mogu nam to uskratiti

Ordenom Njegoša drugog reda odlikovane su Poljoprivredna škola iz Banjaluke i Narodna biblioteka "Branko Čučak" sa Han Pijeska koje postoje cio vijek.

Istim odličjem nagrađeni su direktor Aleksandrinskog teatra iz Sankt Peterburga Sergej Jemeljanov i doktor pravnih nauka na Univerzitetu Džordžtaun u SAD Džejms Džojs Džatras.

Ovim ordenom odlikovana je i radio stanica "Big radio" iz Banjaluke povodom 32 godine postojanja.

Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovani su Muzej Hercegovine iz Trebinja povodom 72 godine postojanja, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida iz Prijedora i CKUD "Lepa Radić" iz Gradiške povodom sedam decenija postojanja.

Odlikovanje su ponijeli i Informativno-poslovni centar "Kozarski vijesnik" iz Prijedora povodom 55 godina postojanja, SKUD "Boško Vujadin" iz Istočne Ilidže povodom 32 godine rada, a povodom 30 godina postojanja odlikovan je i Đurđevdanski festival dječije pjesme.

Ordenom časti sa zlatnim zracima predsjednik republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je reprezentativca Srbije u džudou i prvaka Evrope i svijeta Nemanju Majdova.

Ovim ordenom posthumno je odlikovan narodni poslanik u dva saziva Narodne skupštine Goran Jerinić, a posthumno sudija Vrhovnog suda Republike Srpske Gorana Mikeš.

Posthumno je odlikovan i Miroslav Mikeš, advokat, pravnik, član Senata Republike Srpske, poslanik Narodne skupštine u tri mandata i potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske.

Ordenom časti sa srebrnim zracima odlikovani su beogradski urednik i vlasnik izdavačke kuće "Vukotić medija" Manojlo Vukotić, kao i prvi načelnik Centra javne bezbjednosti Bijeljina, član Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i bivši direktor Policije Dragomir Andan.

Ovim ordenom odlikovana je direktor Narodne i univerzitetske bibilioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić.

Ordenom Krst milosrđa odlikovani su kardiohirurg i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksandar Redžek, specijalista interne medicine i pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Nebojša Tasić, te specijalista interne medicine i interventni kardiolog na Univerzitetskom kliničkom centru Srbije Milan Nedeljković.

Ordenom je odlikovan i primarijus Marinko Karalić, načelnik Klinike za maskilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Predsjednik Srpske odlikovao specijalistu dermatovenerologa na UKC-u Republike Srpske Dušanku Brđanin, kao i glavnog tehničara u Urgentnom centru UKC-a Srpske Ranka Palačkovića.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Fudbalski klub "Drina HE Višegrad" povodom 100 godina postojanja, Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" u organizaciji građana "Era" iz Užica, te Udruženje srpskih privrednika Švajcarske.

Medaljom je posthumno odlikovan Nenad (Drago) Marković, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji je ubijen na dužnosti 1. oktobra 2023. godine u Bijeljini.

SVJETLA SLOBODE: Svečani defile u Banjaluci (FOTO/VIDEO)

Odlikovani su i licencirani trener Džudo kluba "Crvena zvezda" iz Beograda i zvanični trener reprezentacije Srbije na svim oficijelnim takmičenjima evropske i svjetske džudo federacije na kojima njegovi takmičari nastupaju Ljubiša Majdov, džudista trebinjskog "Leotara", najbolji sportista Republike Srpske za 2023. godinu i šampion Balkana Božidar Vučurević, direktor Dječijeg vrtića "Dragan i Zoran" iz Bijeljine i autor didaktičke igre "Igrom kroz Srpsku" i slikovnice "Moja Srpska od A do Š" Goran Gašić.

Medaljom je odlikovan i predsjednik Organizacije amputiraca UDAS Republike Srpske, učesnik proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i borac prve kategorije Željko Volaš, jedan od najistaknutijih pripadnika Izviđačko-diverzantske čete Taktičke grupe "Drina"/11. hercegovačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Radoslav (Slavko) Vrećo, direktor Filharmonije "Ljapades" sa Krfa Nikolaos Andrea Bozikis, te glavni i odgovorni urednik banjalučkog Hard rok radija Siniša Tomić.

Odlikovani su i književnik, dobitnik brojnih nagrada koji osim pjesama za djecu piše i objavljuje aforizme, priče i pjesme za odrasle Jovo Čulić, književnik, dobitnik brojnih nagrada, pisac proze i poezije za djecu Berislav Blagojević, vojni penzioner, borac prve kategorije veliki humanista i davalac krvi 131 put Pero (Miloš) Vejnović, kao i medicinska sestra tehničar u bolnici u Zvorniku Grozdana Ristić.

Plaketom "Sveti Stefan" odlikovani su učenici srednjih škola, dobitnici nagrada na republičkom takmičenju, takmičenju na nivou BiH i na međunarodnom nivou u školskoj 2022/2023 godini i to:

- Emilia Jović, drugi razred Gimnazije iz Gradiške, za osvojeno 2. mjesto u Evropi i 6. mjesto u svijetu na Olimpijadi učenika iz kineskog jezika za strane učenike,

- Nađa Popović, treći razred Elektrotehničke škole iz Prijedora za osvojeno 1. mjesto na Republičkom takmičenju iz matematike,

- Savo Crnogorčić, drugi razred Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja za osvojeno 1. mjesto na Republičkom takmičenju iz fizike,

- Luka Nedimović, četvrti razred Gimnazije "Petar Kočić" iz Novog Grada za osvojeno 1. mjesto na Republičkom takmičenju iz informatike,

- Doroteja Radanović, drugi razred Gimanzije "Jovan Dučić" iz Trebinja za osvojeno 1. mjesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika,

- Jelena Sandić, četvrti razred Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika za 1. mjesto na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika,

- Nikša Dekić, prvi razred Medicinske škole u Banjaluci za Osvojeno 1. mjesto za literarni rad "Dan Republike",

- Ana Perišić, četvrti razred Gimnazije "Filip Višnjić" iz Bijeljine za 1. mjesto za likovni rad "Dan Republike",

- Milica Borovčanin, treći razred Srednjoškolski centar "Vasilije Ostroški" na Sokocu za osvojeno 1. mjesto za literarni rad "Jasenovac-Donja Gradina",

- Jovana Tanacković, treći razred Srednjoškolskog centra "Petar Kočić" iz Zvornika za osvojeno 1. mjesto iz oblasti "Kako biti siguran na internetu".

Plaketom "Amblem i zastava Republike Srpske" odlikovani su učenici osnovnih škola, pobjednici na Republičkom takmičenju u školskoj 2022/2023 godini:

- Ivan Stanić, osmi razred OŠ "Branko Radičević" iz Banjaluke za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike,

- Tamara Stanojević, deveti razred OŠ "Branko Radičević" iz Bratunca za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike,

- Stefan Maletić, deveti razred OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Srpca za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz matematike,

- Anastasija Blagojević, osmi razred OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike,

- Nikola Kokanović, osmi razred OŠ "Knez Ivo od Semberije" iz Bijeljine za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz fizike.

Ovom plaketom odlikovani su i Nikola Simić, sedmi razred OŠ "Sveti Sava" iz Modriče za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika,

- Martina Sekulić, deveti razred OŠ "Jovan Dučić" iz Lamovite kod Prijedora za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz ruskog jezika,

- Milica Dunđerović, deveti razred OŠ "Sveti Sava" iz Bileće za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika,

- Tamara Stanković, osmi razred OŠ "Ivo Andrić" iz Đulića kod Teslića za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz pravoslavne vjeronauke,

- učenici devetog razreda OŠ "Knez Ivo od Semberije" iz Bijeljine za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz oblasti "Ćirilice, čedo moje" - Stanko Đokić, Mihailo Stanković, Isidora Krstanović i Katarina Savić.

Plaketom "Amblem i zastava Republike Srpske" odlikovani su i učenici devetog razreda OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Banjaluke za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz oblasti "Djeca u saobraćaju" - Nađa Nesvanulica, Kristina Brdar, Marko Todorović i Stevan Jovanović.

Ovu plaketu dobili su i Kristina Lopatić, deveti razred OŠ "Srbija" sa Pala za nagradu na Republičkom takmičenju literarnih radova o temi "Dan Republike",

- Lana Živanović, deveti razred OŠ "Vuk Karadžić" iz Bratunca za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju likovnih radova o temi "Dan Republike",

- Strahinja Aničić, osmi razred OŠ "Đura Jakšić" iz Banjaluke za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju literarnih radova o temi "Jasenovac-Donja Gradina",

- Viktorija Avramović, deveti razred OŠ "Sveti Sava" iz Zvornika za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju likovnih radova "Jasenovac-Donja Gradina",

- Irina Mimić, deveti razred OŠ "Veselin Masleša" iz Foče za nagradu na Republičkom takmičenju iz oblasti "Kako biti siguran na internetu",

- Tea Goranović, sedmi razred OŠ "Šamac" iz Šamca za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju iz oblasti "Kako biti siguran na internetu"

- Marina Tokanović, četvrti razred OŠ "Vuk Karadžić" iz Bijeljine za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju literarnih radova o temi "Bezbjedno sa biciklom",

- Vedrana Komlenović, šesti razred OŠ "Sokolac" sa Sokoca za osvojenu nagradu na Republičkom takmičenju likovnih radova "Bezbjedno sa biciklom".

Svečanosti u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i sportskog života.

Republika Srpska proslavlja Dan Republike i 32 godine postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Kisić: Kada smo složni nema granica ni barijera

Ministar za brigu o porodici i demografiji Srbije Darija Kisić poručila je danas u Banjaluci, povodom Dana Republike - 9. januara, da ća živjeti Republika Srpska i srpski narod, te pozvala Srbe da budu složni jer tada nema nikakvih granica ni barijera.
Kisićeva je istakla da su zvaničnici Srbije uvijek tu da zdušno podrže Republiku Srpsku i jasno poruče da su Srbi jedan narod.

"Želimo da okupimo srpski narod u jedinstvu i slozi, ali i u radu, da zajedno pokažemo koliko možemo, jer kada se udružimo sigurna sam da nemamo nikakvih granica i nikakvih barijera", rekla je Kisićeva novinarima.

Ona je naglasila da će živjeti Republika Srpska.

Trenutak sa dodjele priznanja koji je mnoge oči napunio suzama (FOTO)

Princ Filip: Klanjam se svima koji su živote ugradili u temelje Srpske

Princ Filip Karađorđević poručio je povodom Dana Republike Srpske - 9. januara da se klanja svima koji su živote ugradili u temelje Srpske.
Princ Filip je svim građanima Srpske poželio mir, investicije, prosperitet, veće plate i penzije, bolje uslove za školovanje djece, više radnih mjesta, saopšteno je iz njegove kancelarije.

"Klanjam se porodicama palih boraca, ranjenika i boraca prve kategorije. Živela Srpska!", poručio je princ Filip.

On je naveo da će, kao i prethodnih godina, svečanom defileu u Banjaluci prisustvovati u znak poštovanja prema onima koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Dodik uz zagrljaj dodijelio orden Baji Malom Knindži

Srbi i Rusi brane istinu i mir

Direktor Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije - Aleksandrinskog teatra iz Sankt Peterburga Sergej Jemeljanov, koji je danas odlikovan povodom Dana Republike Srpske, izjavio je da srpski i ruski narod, uz vjekovno prijateljstvo i zajedničku vjeru, veže i činjenica da dugi niz godina brane istinu i mir.

"Sada Rusiju i Republiku Srpsku povezuje blisko prijateljstvo i u oblasti umjetnosti", rekao je Jemeljanov u obraćanju na svečanom uručenju odlikovanja povodom Dana Republike - 9. januara.

On je pozvao Narodno pozorište Republike Srpske da učestvuje na najvećem pozorišnom forumu u Rusiji - Međunarodnom pozorišnom festivalu "Aleksandrinski" koji će biti održan u septembru u Sankt Peterburgu.

Jemeljanov je zahvalio za odličije i čestitao Božić pozdravom "Hristos se rodi!".

Sergej Jemeljanov je odlikovan Ordenom Njegoša drugog reda, a ovo odličje mu je na svečanosti u Banjaluci uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Orbanu najviše odlikovanje Republike Srpske

Gujon: Srpska garant mira i prosperiteta Srbima sa druge strane Drine

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon čestitao je rođendan Republici Srpskoj poručivši da je ona garant mira i prosperiteta srpskog naroda.

„Rođena u miru, sačuvana u ratu, a danas jedni pravni okvir koji omogućava razvoj, mir i prosperitet srpskom narodu sa druge strane Drine. Srećan ti rođendan, Republiko Srpska“, poručio je Gujon u objavi na „Fejsbuku“.

Ambasadi SAD nije problem proslava Dana Republike Srpske, već što je to Sveti Stefan

Petronijević: Deveti januar - garant očuvanja Srpske

Deveti januar je važan i nije samo simboličan datum nastanka Republike Srpske, već garant njenog očuvanja, a riječi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se narod i vlast Srpske bore za ustavna načela i sve ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu su ohrabrujuće, izjavio je Srni advokat Goran Petronijević.

„Ohrabrilo me ovo što smo čuli u govoru predsjednika Srpske. Glasno i jasno je rekao da ono za šta se narod i vlast Srpske bori nije separatizam“, istakao je Petronijević.

On je napomenuo da je rastakanje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma opasno i da onaj ko to radi ne misli dobro BiH.

„Ne mogu optuživati Dodika da je on separatista, a da istovremeno ruše Ustav međunarodno priznate države za čije se očuvanje bori. Onaj ko se bori za opstanak ustavnih načela on misli dobro, a to je upravo Dodik“, naglasio je Petronijević.

On je rekao da je postupak koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika isključivo politički, te da nema veze sa pravom, i dodao da je Dodik jedini koji se u BiH zalaže za Dejtonski sporazum dok se aktivnost drugih može proglasiti državnim udarom.

„Nepunopravni visoki predstavnik zloupotrebljava bonska načela koja su takođe protivpravno donesena. Onda se dolazi do situacije da on mijenja Krivični zakon, da on mijenja Ustav. Znate šta je to? To je državni udar. To je državni udar na međunarodno priznatu BiH“, naglasio je Petronijević.

U istoj državi, napomenuo je Petronijević, ne mogu da postoje i rade dva zakonodavna organa sa istim ovlaštenjima.

„To su sada Parlamentarna skupština BiH i Kristijan Šmit. Svi zagovornici ovlaštenja Kristijana Šmita, koji kažu da ima puno ovlaštenje da to radi, neka raspuste Parlamentarnu skupštinu. Možda će im to biti lakše“, rekao je Petronijević.

 

 

Bjelica: Svim Srbima srećan Dan Republike Srpske

Svim Srbima srećan Dan Republike Srpske sa Sokoca iz srca Romanije, sa Novog Zejtinlika, mjesta koje je pečat naše državnosti i najsnažniji simbol naše slobode, poručio je načelnik sokolačke opštine Milovan Bjelica.

„Republika Srpska mora čuvati i njegovati svoje osobenosti da bi ostala srpska, a mora graditi svoje institucije da bi bila Republika. Da bi bila uspješna mora da razumije sebe i svijet oko sebe, mora da se bori za svoje mjesto u svijetu“, naveo je Bjelica u čestitki.

Nastala je u miru, podsjetio je on, jer su najugledniji Srbi sa lijeve strane Drine shvatili kuda sve ide i šta se sprema našem narodu.

„Prvaci Srpske demokratske stranke naučili su lekcije iz logora NDH, objelodanili su istine koje su skrivane i prećutkivane i narod je to shvatio. Iz toga je nastala Republika Srpska“, istakao je Bjelica, član Glavnog odbora SDS-a.

Bjelica kaže da ko ne prepozna duh vremena i nije u stanju da se prilagodi, da evoluira - osuđen je na propadanje.

Trobojka na 28 metara: Rođendanska čestitka Gorskih spasilaca Srpskoj

U užem centru Banjaluke danas zabrana rada ugostiteljskih objekata

Ugostiteljskim objektima u centru Banjaluke danas je povodom Dana Republike zabranjen rad i točenje alkoholnih pića, saopšteno je iz Gradske uprave.

Naredba o zabrani donesena je na zahtjev Policijske uprave Banjaluka kako bi se obezbijedilo nesmetano održavanje proslave Dana Republike, 9. januara.

Kontrolu izvršenja zadataka iz ove naredbe vršiće Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalna policija, uz asistenciju pripadnika policije.

Dodik čestitao Dan Republike

Majdov: Srpska je vječna, srećan ti rođendan, Republiko!

Svjetski i evropski prvak u džudou, reprezentativac Srbije Nemanja Majdov iz Istočnog Sarajeva rekao je da je Dan Republike Srpske praznik koji srpski narod s ponosom slavi, jer je to praznik otadžbine koja je sloboda i sigurnost.

„To potvrđuje i ovogodišnji slogan ' Simbol slobode' pod kojim se obilježava ovaj veliki dan, 9. januar 1992. godine, dan kada je donesena istorijska i strateška odluka za opstanak Srba i njihovu mirnu i srećnu budućnost“, istakao je Majdov za Srnu povodom obilježavanja Dana Republike.

On je naglasio da je 9. januar garant slobode za srpski narod u BiH, te da nije bilo hrabrosti i odlučnosti tadašnjih predstavnika srpskog naroda u Skupštini SR BiH, a kasnije srpskih boraca i naših heroja ne bi bilo ni Republike Srpske niti Srba na ovim prostorima.

„Svakako da je to i dan kada se sa dužnim poštovanjem i ponosom moram sjetiti i svog djeda Nikole-Slobodana Majdova koji je 1992. godine dao svoj život za Republiku Srpsku i slobodu koju mi danas uživamo. Takođe, i moj otac Ljubiša svoje najbolje godine, kao mladić, proveo je u rovu i kao učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata, sa svojim saborcima branio i odbranio naša ognjišta. Na nama mladima je da poštujemo herojstvo i junaštvo naših predaka, da nikada ne zaboravimo njihovu žrtvu i da je prenosima u nasljeđe našim potomcima“, istakao je Majdov.

Patrijarh Porfirije: Srpska je izraz vijekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru

Sve spremno za svečani defile na Trgu Krajine

Svečani defile u okviru Centralnog događaja povodom Dana Republike zakazan je za 17.00 časova na Trgu Krajine u Banjaluci gdje se očekuje rekordan broj učesnika, oko 3.000, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, javnog i civilnog sektora Srpske.

Tokom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara u fokusu javnosti je svečani defile koji posebno oduševljava građane Srpske.

Ove godine spektakularnu proslavu upotpuniće „dron šou“ sa oko 200 „malih letjelica“.

U okviru svečanog defilea biće predstavljena 22 ešalona MUP-a Srpske, 14 pješadijskih i osam motrizovanih.

Ove godine prvi put će učestvovati učenici Srednje škole Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa tri ešalona, ali i 55 ešalona civilnog sektora, potvrđeno je u MUP-u.

Preduzimaju se pojačane mjere bezbjednosti s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti u predstojećem periodu, istakli su iz MUP-a, te uputili poziv građanima da dođu u Banjaluku i da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

„Želimo da svi građani prisustvuju. Još jednom ih pozivamo da daju svoj doprinos i da u miru, s ljubavlju, prisustvuju predstavljanju naših ešalona i svečanom defilu“, poručio je građanima ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Izdata je naredba o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Srpske, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa, i to 9. januara do 24.00 časa.

Iz Kabineta predsjednika Republike Srpske potvrđeno je da će u Beogradu i širom Srpske biti organizovan sinhronizovani vatromet s početkom u 20.00 časova, što su povodom Dana Republike dogovorili predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spektakl na Trgu Krajine u Banjaluci upotpuniće i Danica Crnogorčević koja će premijerno izvesti pjesmu „Za život Srpske“, ali zajedno sa Policijskim orkestrom MUP-a Srpske i pjesme „Pukni zoro“ i „Veseli se srpski rode“.

Na koncertnoj bini nastupiće Baja Mali Knindža, Aca Lukas i Miroslav Ilić.

Baja Mali Knindža premijerno će izvesti i autorsku pjesmu o Republici Srpskoj koja je posebno pripremljena za Dan Republike, poručujući da je važno čuvati otadžbinu. Kroz pjesmu je opisan i trenutak u kojem se Srpska nalazi i pritisci međunarodne zajednice.

Poručeno je da će na Trgu Krajine u Banjaluci biti upriličena spektakularna proslava Dana Republike, što je dovoljno razloga da građani Srpske dođu u što većem broju.

Nestorović: Mi smo jedan narod, Dodikove poruke ohrabrujuće

Trobojka na studentskom centru „Nikola Tesla“

U čast obilježavanja Dana Republike - 9. januara i ove godine na četvrom paviljonu Studentskog centra „Nikola Tesla“ Univerziteta u Banjaluci istaknuta je velika zastava Republike Srpske.

Četvrti paviljon Studentskog centra „Nikola Tesla“ nalazi se u kampusu „Univerzitetski grad“ u Banjaluci i u njemu su smješteni studenti banjalučkog Univerziteta, jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

 

Brnabićeva čestitala 9. januar

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je danas čestitku predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kojoj je poželjela uspjeh i napredak.

Brnabićeva je naglasila da Republika Srpska u Srbiji uvijek ima iskrenog prijatelja sa svim svojim resursima i nesebičnom pomoći zarad daljeg razvoja.

„Za mir i stabilnost nastavljamo zajedno da se borimo radom, znanjem i kreativnošću, kako bi region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana“, navela je Brnabićeva.

Ona je svim građanima Republike Srpske poželjela dobro zdravlje, bezbjednost i svaku sreću u ličnom životu.

„Povodom Dana Republike Srpske, u ime Vlade Srbije i u svoje ime, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke, uz najbolje želje za napredak i blagostanje Republike Srpske i srpskog naroda“, poručila je Brnabićeva u čestitki.

Zvaničnici Srpske čestitali Dan Republike

Stevandić: Čuvati Srpsku - bastion slobode

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić čestitao je svim građanima 9. januar - Dan Republike Srpske uz želju da njen 32. rođendan proslave ponosno i dostojanstveno, u miru, slozi, jedinstvu, te poruku da je obaveza svih da se čuva, jača i voli Srpska kao bastion odbrane interesa, slobode, nacionalnog i duhovnog identiteta srpskog naroda.

„Nikada nećemo prestati da slavimo Dan Republike, dan našeg ponosa i nacionalnog jedinstva, uprkos svim pritiscima i prijetnjama. Srpska je za nas najveća svetinja i to pravo niko ne može, niti smije da nam ospori! Stvorili smo je krvlju, odbranili u ratu, sačuvali u miru i slavićemo je zauvijek!“, poručio je Stevandić u čestitki.

On je naglasio da je Republika Srpska najveća i najljepša pobjeda u čije temelje su ugrađeni životi hrabrih srpskih boraca kojih se treba sjećati sa najvećim pijetetom i odavati najviša priznanja, kao i ratnim vojnim invalidima i porodicama stradalih, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je naglasio da se sada jasno vidi značaj istorijske, vizionarske i državotvorne odluke poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, koji su 9. januara 1992. godine proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo.

 

Istaknute trobojke u Derventi , večeras vatromet

U Derventi su istaknute trobojke u čast obilježavanja 9. januara - Dana Republike, a na Trgu pravoslavlja večeras će biti upriličen i vatromet.

Na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Vojske Republike Srpske u 10.30 časova biće služen parastos i položeni vijenci, najavljeno je iz Gradske uprave Derventa.

Svečani prijem biće održan u 11.00 časova u Centru za kulturu.

Republika Srpska danas slavi 32. rođendan.

Brojni čitaoci su poslali svoje fotografije na kojima se zabilježili svoj način obilježavanja Dana Republike.

Baja Mali Knindža objavio pjesmu "Republiko Srpska" VIDEO

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije na svečanom defileu

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije prisustvovaće u Banjaluci obilježavanju Dana i 32. rođendana Republike Srpske, najavljeno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije prisustvovaće danas svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske.

Predsjednik Odbora Milorad Arlov i delegacija Srba sa Kosova i Metohije, sa predsjednikom Srpske liste i direktorom KBC Kosovska Mitrovica Zlatanom Elekom na čelu, položiće u 11.00 časova vijenac i cvijeće na Spomenik 12 beba u glavnoj ulici u Banjaluci.

Dačić: Dan nastanka Srpske - jedan od najvažnijih u novijoj srpskoj istoriji

Trebinje: Vatromet i defile vozila u čast Dana Republike

Iz Gradske uprave Trebinje pozvali su građane da se danas priključe obilježavanju Dana Republike Srpske u ovom gradu, gdje će biti održan i tradicionalni defile vozila, kao i koncert i vatromet u čast 9. januara.

Gradonačelnik Mirko Ćurić upriličiće prijem za predstavnike udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon čega će zajedno položiti cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, najavljeno je iz Gradske uprave.

U poslijepodnevnim časovima biće organizovan tradicionalni defile vozila ulicama Trebinja, a polazak slavljeničke kolone predviđen je za 15.00 časova sa platoa bivše kasarne „Vojvoda Luka Vukalović“.

U 20.00 časova biće priređen vatromet sa Hercegovačke Gračanice, nakon čega će u bašti pod platanima biti održan koncert sestara Gobović - bliznakinja Marine i Marije, poznatih izvođača tradicionalne muzike.

Kusturica: Srpska jedna od kultura nastalih mnogo prije raspada multikulturnog sistema SFRJ

Vukelić: Bezbjednost na zadovoljavajućem nivou

Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić je kazao da je MUP Srpske izvršio sve bezbjednosne provjere, te da je sve spremno za obilježavanje 9. januara, Dana Republike.

"Više od mjesec dana, MUP Srpske preduzima pojačane mjere bezbjednosti. Nakon svih izvršenih bezbjednosnih provjera, analiza i planova, možemo konstatovati da je bezbjednost na zadovoljavajućem nivou. U ovom trenutku, MUP ne raspolaže nijednom informacijom o osobama koje bi potencijalno mogle ugroziti današnje događaje“, istakao je Đurića Vukelić, načelnik PU Banjaluka.

Kako kaže, MUP je upoznao javnost da će u strogom centru Banjaluke biti totalna obustava saobraćaja.

Kuzmanović: Srpska je trajna kategorija, njeno osporavanje neostvarivo

Bijelić: Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH dokument je od istorijske važnosti

Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH dokument je od istorijske važnosti, poručio je Slobodan Bijelić, iz Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske, gostujući u našem Otvorenom programu „Simbol slobode“.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, naglašava da nije bilo drugog izbora, već da se borimo za svoju slobodu.

Vučić: Srbija će se oštro protiviti svakom unižavanju Srpske

Građani istakli zastave povodom Dana Republike

Brojni građani širom Srpske slave Dan Republike. Tako je Milan Tamamović iz Kozarske Dubice poslao sliku svoje kuće koju je ukrasio srpskim zastavama.

 

Građani Istočnog Sarajeva: To je moja država u kojoj živim, mjesto gdje će moja djeca odrastati

„Život dam, Republiku Srpsku ne dam“! „To je moja država u kojoj živim, mjesto gdje će moja djeca odrastati“. Ovako svoju Republiku vide građani Istočnog Sarajeva.

Autoputevi Republike Srpske aktivno učestvuju u svečanostima

Autoputevi Republike Srpske aktivno učestvuju u svečanostima povodom 9. januara, Dana Republike.

Ove godine, na način da su vozačima omogućili besplatnu vožnju auto-putem 9. januar.

Građani širom Srpske poslali fotografije povodom Dana Republike (FOTO)

Povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu, Sveta arhijerejska liturgija biće služena u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Početak liturgije je u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

U 10 časova planirano je polaganje vijenaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu

U 12 časova dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima (Kulturni centar Banski dvor)

Sjednica Senata Republike Srpske (Palata Republike) u 14 časova.

Za 17 časova biće upriličen Svečani defile - Trg Krajine (uz dron šou, maping i 3D animacija sa vizualom simbola Republike)

U 19 časova koncert na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža održaće se na Trgu Krajine u Banjaluci.

Predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra) iz Sankt Peterburga Narodno pozorište Republike Srpske u 20 časova.

Proslava Dana Republike Srpke biće obilježena i u ostalim lokalnim zajednicama.

Dan Republike Srpske biće obilježen u Brčko distriktu u srijedu, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana