Srbi u Bosanskom Petrovcu tuguju, Bošnjaci opet slave

Milijana Latinović
Srbi u Bosanskom Petrovcu tuguju, Bošnjaci opet slave

Bosanski Petrovac - Porodice 293 Srba mučki ubijenih u operaciji “Sana 95” zapaliće u subotu u hramu Svetog Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu svijeće za stradale, za koje će biti služen i parastos, a samo dan ranije u toj opštini dan “oslobođenja” proslaviće Bošnjaci.

Zločinačku operaciju, koja je trajala od 13. septembra do 12. oktobra 1995. godine, predvodio je komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH Atif Dudaković, kome sude za ratne zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. O zločinima nad Srbima svjedoči veliki broj snimaka, a posebno su upečatljivi oni na kojima Dudaković naređuje da bude spaljeno sve što je srpsko.

U četiri zapadnokrajiške opštine tog septembra ubijena su 293 civila. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja djevojčica iz Sanskog Mosta, dok je najstarija žrtva bila iz Bosanskog Petrovca i imala 99 godina.

Načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić kaže za “Glas Srpske” da, uprkos nastojanjima da septembar bude proglašen za mjesec mira i da se prestanu obilježavati datumi koji bole i vrijeđaju drugi narod, Bošnjaci i ove godine pripremaju slavlje za takozvani “dan oslobođenja”.

- Mi i dalje insistiramo na obilježavanju 21. septembra, Međunarodnog dana mira, pokušavamo se sa drugom stranom dogovoriti da septembar bude mjesec mira i tolerancije, valjda će doći vrijeme kada će svi teški momenti i razmirice biti prevaziđeni - rekao je Prošić i dodao da će se u hramu u Bosanskom Petrovcu u subotu okupiti porodice nastradalih.

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) nedavno donijelo odluku o otkazivanju komemoracije za 12.000 Srba ubijenih u Drugom svjetskom ratu na Garavicama kod Bihaća, uz obrazloženje da se svi javni skupovi u kantonu otkazuju zbog 7.000 migranata koji borave u tom kantonu, takozvani “dani oslobođenja”, koji se slave u svim zapadnokrajiškim opštinama i na kojima se okuplja veliki broj građana, nisu otkazani.

Dan prije nego što se Srbi pomole za duše ubijenih u operaciji “Sana 95” u hramu u Bosanskom Petrovcu, Bošnjaci će u toj opštini organizovati proslavu, koja je ove godine zbog najavljenog kongresa SDA u Sarajevu pomjerena sa 14. na 13. septembar.

- MUP USK je nespretno izdao prvo saopštenje kada je zabranio skup na Garavicama, a kada su vidjeli šta su uradili, sada pokušavaju da se izvuku pravdajući se da su se sa organizatorom te komemoracije dogovorili da to ne bude 14. već 25. septembar. U svim gradovima kantona oni slave “dane oslobođenja” i skupovi su odobreni, samo je odjednom skup na Garavicama otkazan, navodno, zbog migranata - rekao je Prošić.

U MUP-u USK navode da u postupku donošenja odluke o održavanju komemorativnog skupa na Garavicama, opština Bihać nije donijela nikakvu odluku o otkazivanju ili zabrani održavanja navedenog skupa.

- Utvrđeno je da zbog sveukupne bezbjednosne situacije na području USK, kao i već ranije zakazanih i odobrenih javnih skupova na području kantona nismo u mogućnosti da odgovorimo zahtjevu za adekvatno obezbjeđenje navedenog skupa s obzirom na broj učesnika kao i najavljene delegacije zvaničnika koji će prisustvovati navedenom skupu - rekli su u MUP-u.

“Krajino moja”

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske sutra će u Drvaru biti obilježeni “Dani sjećanja” u spomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka, a koji su i ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Centralna akademija “Krajino moja” biće upriličena na platou ispred Radničkog doma u Drvaru. Spekuliše se da bi ovom događaju, uz najviše zvaničnike Srpske, mogao da prisustvuje i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana