Срби у Босанском Петровцу тугују, Бошњаци опет славе

Милијана Латиновић
Срби у Босанском Петровцу тугују, Бошњаци опет славе

Босански Петровац - Породице 293 Срба мучки убијених у операцији “Сана 95” запалиће у суботу у храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу свијеће за страдале, за које ће бити служен и парастос, а само дан раније у тој општини дан “ослобођења” прославиће Бошњаци.

Злочиначку операцију, која је трајала од 13. септембра до 12. октобра 1995. године, предводио је командант Петог корпуса такозване Армије БиХ Атиф Дудаковић, коме суде за ратне злочине на подручју Босанског Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни. О злочинима над Србима свједочи велики број снимака, а посебно су упечатљиви они на којима Дудаковић наређује да буде спаљено све што је српско.

У четири западнокрајишке општине тог септембра убијена су 293 цивила. Најмлађа жртва била је деветогодишња дјевојчица из Санског Моста, док је најстарија жртва била из Босанског Петровца и имала 99 година.

Начелник Босанског Петровца Дејан Прошић каже за “Глас Српске” да, упркос настојањима да септембар буде проглашен за мјесец мира и да се престану обиљежавати датуми који боле и вријеђају други народ, Бошњаци и ове године припремају славље за такозвани “дан ослобођења”.

- Ми и даље инсистирамо на обиљежавању 21. септембра, Међународног дана мира, покушавамо се са другом страном договорити да септембар буде мјесец мира и толеранције, ваљда ће доћи вријеме када ће сви тешки моменти и размирице бити превазиђени - рекао је Прошић и додао да ће се у храму у Босанском Петровцу у суботу окупити породице настрадалих.

Иако је Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона (УСК) недавно донијело одлуку о отказивању комеморације за 12.000 Срба убијених у Другом свјетском рату на Гаравицама код Бихаћа, уз образложење да се сви јавни скупови у кантону отказују због 7.000 миграната који бораве у том кантону, такозвани “дани ослобођења”, који се славе у свим западнокрајишким општинама и на којима се окупља велики број грађана, нису отказани.

Дан прије него што се Срби помоле за душе убијених у операцији “Сана 95” у храму у Босанском Петровцу, Бошњаци ће у тој општини организовати прославу, која је ове године због најављеног конгреса СДА у Сарајеву помјерена са 14. на 13. септембар.

- МУП УСК је неспретно издао прво саопштење када је забранио скуп на Гаравицама, а када су видјели шта су урадили, сада покушавају да се извуку правдајући се да су се са организатором те комеморације договорили да то не буде 14. већ 25. септембар. У свим градовима кантона они славе “дане ослобођења” и скупови су одобрени, само је одједном скуп на Гаравицама отказан, наводно, због миграната - рекао је Прошић.

У МУП-у УСК наводе да у поступку доношења одлуке о одржавању комеморативног скупа на Гаравицама, општина Бихаћ није донијела никакву одлуку о отказивању или забрани одржавања наведеног скупа.

- Утврђено је да због свеукупне безбједносне ситуације на подручју УСК, као и већ раније заказаних и одобрених јавних скупова на подручју кантона нисмо у могућности да одговоримо захтјеву за адекватно обезбјеђење наведеног скупа с обзиром на број учесника као и најављене делегације званичника који ће присуствовати наведеном скупу - рекли су у МУП-у.

“Крајино моја”

Под покровитељством Владе Републике Српске сутра ће у Дрвару бити обиљежени “Дани сјећања” у спомен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. вијека, а који су и ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Централна академија “Крајино моја” биће уприличена на платоу испред Радничког дома у Дрвару. Спекулише се да би овом догађају, уз највише званичнике Српске, могао да присуствује и предсједник Србије Александар Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана