Šolaja: Bajdenova odluka o Balkanu bez realnih razloga

Srna
Šolaja: Bajdenova odluka o Balkanu bez realnih razloga

BANjALUKA - Odluka američkog predsjednika Džozefa Bajdena da produži uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan "jer situacija na tom području i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD" teško da je motivisana realnim razlozima, rekao je Srni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja.

"Teško da je motivisana realnim razlozima, osim političkim pristupom SAD cijeloj situaciji, naročito u vezi sa rusko-ukrajinskim konfliktom", naglasio je Šolaja.

Šolaja je dodao da takav stav u političkom smislu nije postojao ni u vrijeme bivšeg američkog predsjednika SAD Bila Klintona i rata u BiH.

"To je najviše upućeno na Srbiju i Republiku Srpsku i američke interese, kao i na činjenicu da postoji otpor premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija. S druge strane, u BiH postoje napadi na Republiku Srpsku", rekao je Šolaja.

Generalno gledano, istakao je on, to je sasvim sporedan pravac u politici SAD jer ono što se dešava na jugoistoku Evrope nije baš u fokusu američkih interesa kao što je to konflikt Rusije i Ukrajine, Izraela i Hamasa i još nekih žarišta.

"Činjenica je da Amerika generalno radi na projektima koji su usmjereni na umanjenje uticaja Rusije i Kine u svijetu, tako da smo mi zahvaćeni tim globalnim procesima", zaključio je Šolaja.

Predsjednik SAD Džozef Bajden produžio je za još godinu dana izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan, ocjenjujući da situacija na Balkanu i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD.

"Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Balkanu, koja ometa napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, se nastavljaju i predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD", navodi se u saopštenju, koje je potpisao američki predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana