За Бајдена је ситуација на Балкану и даље "ванредна"

Срна
За Бајдена је ситуација на Балкану и даље "ванредна"

ВАШИНГТОН - Предсједник САД Џозеф Бајден продужио је за још годину дана извршну уредбу о ванредној ситуацији за Балкан, оцјењујући да ситуација на Балкану и даље представља пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД.

"Акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности, и ситуација на Балкану, која омета напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције, се настављају и представљају необичну и изузетну пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД", наводи се у саопштењу, које је потписао амерички предсједник.

У саопштењу се наводи да би због тога ванредна ситуација за Балкан требало да остане на снази након 26. јуна ове године.

Прва таква извршна уредба донесена је 26. јуна 2001. године.

У образложењу је наведено да су примијењене одреднице Закона о међународним економским ванредним овлаштењима у којој су наведене "необичне и изузетне пријетње по безбједност земље и спољну политику САД".

Наводи се да се ове мјере односе на Сјеверну Македонију, спречавање примјене Дејтонског споразума у БиХ или Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

Предсједник САД је накнадно измјенио ту уредбу Извршном наредбом 13304 од 28. маја 2003. године, како би били предузети додатни кораци у вези са одређеним радњама које ометају спровођење, између осталог, Охридског оквирног споразума из 2001. у односу на Сјеверну Македонију.

Такође, 8. јуна 2021. године донесена је и Извршна наредба 14033, којом је проширен обим ванредног стања на националном нивоу.

У овој наредби наводи се да је ситуација на територији бивше СФРЈ и Албаније током протекле двије деценије, укључујући подривање послијератних споразума и институција након распада бивше СФРЈ, као и широко распрострањену корупцију у разним владама и институцијама на Балкану, омета напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције, и стога представља необичну и изузетну пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД, наводи се на сајту Бијеле куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана