Шолаја: Бајденова одлука о Балкану без реалних разлога

Срна
Шолаја: Бајденова одлука о Балкану без реалних разлога

БАЊАЛУКА - Одлука америчког предсједника Џозефа Бајдена да продужи уредбу о ванредној ситуацији за Балкан "јер ситуација на том подручју и даље представља пријетњу по националну безбједност САД" тешко да је мотивисана реалним разлозима, рекао је Срни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја.

"Тешко да је мотивисана реалним разлозима, осим политичким приступом САД цијелој ситуацији, нарочито у вези са руско-украјинским конфликтом", нагласио је Шолаја.

Шолаја је додао да такав став у политичком смислу није постојао ни у вријеме бившег америчког предсједника САД Била Клинтона и рата у БиХ.

"То је највише упућено на Србију и Републику Српску и америчке интересе, као и на чињеницу да постоји отпор премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија. С друге стране, у БиХ постоје напади на Републику Српску", рекао је Шолаја.

Генерално гледано, истакао је он, то је сасвим споредан правац у политици САД јер оно што се дешава на југоистоку Европе није баш у фокусу америчких интереса као што је то конфликт Русије и Украјине, Израела и Хамаса и још неких жаришта.

"Чињеница је да Америка генерално ради на пројектима који су усмјерени на умањење утицаја Русије и Кине у свијету, тако да смо ми захваћени тим глобалним процесима", закључио је Шолаја.

Предсједник САД Џозеф Бајден продужио је за још годину дана извршну уредбу о ванредној ситуацији за Балкан, оцјењујући да ситуација на Балкану и даље представља пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД.

"Акције особа које угрожавају мир и међународне напоре за стабилизацију на Балкану, укључујући акте екстремистичког насиља и реметилачке активности, и ситуација на Балкану, која омета напредак ка ефикасном и демократском управљању и пуној интеграцији у трансатлантске институције, се настављају и представљају необичну и изузетну пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД", наводи се у саопштењу, које је потписао амерички предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана