Softić: Jake ekonomske i finansijske veze sa EU

Srna
Softić: Jake ekonomske i finansijske veze sa EU

Sarajevo - Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je danas u Briselu da BiH ima jake ekonomske i finansijske veze sa EU i da će njena dalja integracija zavisiti od koordinacije i razumijevanja ekonomskih politika i strukturnih reformi.

Govoreći o procesu reformi na ministarskom sastanku o redovnom godišnjem ekonomskom i finansijskom dijalogu između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske, Softić je naveo da su vlasti preduzele niz aktivnosti na održavanju makroekonomske stabilnosti i unapređenju poslovnog okruženja u BiH.

"Treba istaći primjenu Reformske agende, gdje se paralelno realizuje veći broj aktivnosti čiji je krajnji cilj unapređenje poslovnog okruženja, rješavanje problema u vezi sa tržištem rada, te stvaranje okvira za održivost javnih finansija. Dogovarane su i realizovane ekonomske mjere u okviru novog programa sa MMF-om koje su usmjerene na održivost javnih finansija i finansijsku stabilnost", rekao je Softić i dodao da su vlasti u BiH u procesu davanja odgovora na Upitnik EU, koji je velikim dijelom posvećen ekonomskim politikama.

On je istakao da su sve ove aktivnosti rađene u skladu sa preporukama iz Ekonomskog i finansijskog dijaloga i izrazio nadu da će, uprkos velikom broju i obimu zadataka, one biti uspješno i relativno brzo okončane, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Kada je riječ o ekonomskim kretanjima, Softić je naglasio da ekonomija BiH pokazuje znakove oporavka, te da se, s obzirom na pozitivna kretanja u okruženju, očekuje nastavak rasta i investicija u ovoj godini, uz nisku inflaciju i aranžman valutnog odbora, koji ostaje osnova stabilnosti u BiH.

On je rekao da je finansijski sektor ostao stabilan, da bankarski sektor pokazuje veći nivo kapitalizovanosti i profitabilnosti, a da posebno ohrabruju posljednji pokazatelji koji ukazuju na veću kreditnu ekspanziju.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će na smanjenje nezaposlenosti uticati niz strukturnih reformi, kreiranjem novih radnih mjesta i poboljšanjem poslovnog okruženja.

Softić je rekao da će Centralna banka BiH nastaviti da pruža institucionalni okvir, očuvanjem monetarne i finansijske stabilnosti, radeći na jačanju bankarske koordinacije i uloge Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, unapređujući rad platnih sistema, unapređujući jedinstvene registre, pružajući pravovremene i iscrpne statistike, uz aktivnu ulogu institucije u procesu EU integracija.

Softić je zahvalio institucijama EU za kontinuiranu podršku, uz očekivanje da će dijalog sa njima i dalje imati ključnu ulogu u procesu definisanja ekonomskih politika, te pravnih i institucionalnih reformi radi postizanja harmonizacije u zemlji.

Današnji sastanak u Briselu predstavlja zaokruženje procesa konsultacija i nadzora o realizaciji trogodišnjih programa ekonomskih reformi. Ovim procesom omogućeno je zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima sa zapadnog Balkana i Turske da sa EU institucijama imaju dijalog i zajedničke zaključke o ekonomskim, fiskalnim i strukturalnim mjerama na vrlo sličan način kao što se provodi i za članice EU.

Zemlje zapadnog Balkana i Tursku predstavljaju ministri finansija i guverneri centralnih banaka, dok EU predstavljaju ministar finansija iz Malte kao predsjedavajuće zemlje Savjeta EU i dva ministra iz zemalja koje će biti predsjedavajuće Savjeta EU /Estonija i Bugarska/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana