Šmit poručio: Dodik je u pravu

Ivana Vinčić
Šmit poručio: Dodik je u pravu

BANjALUKA- Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik, nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a tokom svog obrazlaganja naveo je, između ostalog, da je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik u pravu i da entiteti sami trebaju donijeti svoj zakon.

"Znam da će biti dosta kritika. Dodik je u pravu kad kaže da ovo trebaju uraditi domaći organi. Ako oni to ne urade, mora postojati neko ko će to uraditi" poručio je Šmit.

Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora. Cilj tehničkih izmjena su transparentniji i fer izbori.

Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!

„Ja ću danas učiniti ono što je trebalo biti urađeno prije mnogo godina i što se samo po sebi podrazumijeva u demokratiji. Prema tome, ja želim objaviti moju odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona u skladu sa mojim mandatom, Aneksom 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma kao podršku pristupanja ove zemlje u EU", poručio je Šmit kako prenosi Kliks.

Podsjećamo, Dodik je naveo da je Srpska odlučna da kreira novi izborni zakon koji je u skladu sa ustavima RS i BiH, a toku dana objavljena je i radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske.

Nakon Šmitove odluke stigle su prve reakcije zvaničnika Srpske, a svi su složni u tome da Srpska treba sama donijeti svoj izborni zakon.

Pročitajte još:

Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH!

Prve reakcije iz Srpske na Šmitovo nametanje

Cvijanović: Kad napravimo korak naprijed, Šmit nas vrati tri unazad

Šta sve donose izmjene Izbornog zakona

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana