Smanjenje PDV-a na hranu na usaglašavanju

GS
Smanjenje PDV-a na hranu na usaglašavanju

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost u drugom čitanju.

Zakon je usvojen jednoglasno od strane svih 14 delegata, ali u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, s obzirom na to da su usvojeni i amandmani Dušanke Majkić (SNSD), koja je predložila nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, umjesto stope od pet posto, kako je to predložio SDS i kako je usvojeno u Predstavničkom domu.

S obzirom na to da su usvojene u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom, izmjene će morati ići na usaglašavanje, a predstavnici Doma naroda u komisiji koja će se baviti usaglašavanjem biće Amir Fazlić (SDA), Dušanka Majkić (SNSD) i Lidija Bradara (HDZ).

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je izmjene Zakona o PDV-u kojim se stopom od pet posto oporezuju lijekovi, brašno hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Takođe, istim izmjenama predviđeno je da se po višoj stopi od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakin i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd..

Nakon što su usvojene izmjene u Predstavničkom domu, taj zakon je došao i pred Dom naroda, međutim u međuvremenu je održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je zaključila da se na osnovne životne namirnice ukine PDV odnosno da bude nula ossto, na osnovu čega je Majkićeva podnijela amandman.

Ostale tačke

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH u prvom čitanju, a koji predviđa izjednačavanje svih poreskih obveznika. Prema trenutnom Zakonu, akciza na duvanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se akciza na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

Delegati su usvojili mišljenje Komisije za finansije i budžet Doma naroda kojim nisu prihvaćeni principi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda na sjednici 23. maja nije prihvatila principe ovog zakonskog akta.

Takođe je prihvaćen i izvještaj Privremene zajedničke komisije oba doma o utvrđivanju identičnog teksta Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH.

Dom naroda nije danas usvojio izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Za podršku izvještaju nije bilo potrebne entitetske većine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno po skraćenom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama.

S obzirom na to da je riječ o zakonskom aktu koji je različitim tekstovima usvojen u Predstavničkom domu u odnosu na Dom naroda, formirana je komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Delegati danas nisu podržali zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH po hitnom postupku.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana