Смањење ПДВ-а на храну на усаглашавању

ГС
Смањење ПДВ-а на храну на усаглашавању

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је измјене Закона о порезу на додату вриједност у другом читању.

Закон је усвојен једногласно од стране свих 14 делегата, али у различитом тексту у односу на Представнички дом, с обзиром на то да су усвојени и амандмани Душанке Мајкић (СНСД), која је предложила нулту стопу ПДВ-а на основне животне намирнице, умјесто стопе од пет посто, како је то предложио СДС и како је усвојено у Представничком дому.

С обзиром на то да су усвојене у различитом тексту у односу на Представнички дом, измјене ће морати ићи на усаглашавање, а представници Дома народа у комисији која ће се бавити усаглашавањем биће Амир Фазлић (СДА), Душанка Мајкић (СНСД) и Лидија Брадара (ХДЗ).

Представнички дом Парламента БиХ усвојио је измјене Закона о ПДВ-у којим се стопом од пет посто опорезују лијекови, брашно хљеб добијен од свих врста брашна, млијеко и млијечни производи, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер и хомогенизована дјечија храна.

Такође, истим измјенама предвиђено је да се по вишој стопи од 22 посто опорезују висококвалитетна вина и алкохолна пића, висококвалитетне цигаре и цигарилоси, луксузни парфеми, одјећа и обућа од крзна, накин и сродни производи, сатови врхунски електрични или оптички апарати, луксузна возила, умјетничка дјела, оружје итд..

Након што су усвојене измјене у Представничком дому, тај закон је дошао и пред Дом народа, међутим у међувремену је одржана сједница Народне скупштине Републике Српске која је закључила да се на основне животне намирнице укине ПДВ односно да буде нула оссто, на основу чега је Мајкићева поднијела амандман.

Остале тачке

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ у првом читању, а који предвиђа изједначавање свих пореских обвезника. Према тренутном Закону, акциза на дуванске производе плаћа се приликом преузимања акцизних маркица, док се акциза на друге производе плаћа приликом првог промета или увоза.

Делегати су усвојили мишљење Комисије за финансије и буџет Дома народа којим нису прихваћени принципи Приједлог закона о допуни Закона о финансирању институција БиХ.

Комисија за финансије и буџет Дома народа на сједници 23. маја није прихватила принципе овог законског акта.

Такође је прихваћен и извјештај Привремене заједничке комисије оба дома о утврђивању идентичног текста Закона о заштити права на суђење у разумном року пред Судом БиХ.

Дом народа није данас усвојио извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину.

За подршку извјештају није било потребне ентитетске већине.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас једногласно по скраћеном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама.

С обзиром на то да је ријеч о законском акту који је различитим текстовима усвојен у Представничком дому у односу на Дом народа, формирана је комисија за усаглашавање текста закона.

Делегати данас нису подржали захтјев Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ по хитном поступку.

Овај законски приједлог подразумијева да се новчаном казном од 400 до 1.000 КМ казни свако ко оштети саобраћајни знак на начин да префарба латинични или ћирилични натпис на знаку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана