Škole i vrtići jedini “začin” Srbije u BiH

Vedrana Kulaga
Škole i vrtići jedini “začin” Srbije u BiH

Beograd - Republika Srpska i Srbija nastaviće da jačaju političke i ekonomske odnose te saradnju koja je oslikana u gradnji vrtića, škola i drugim projektima pomoći i nema namjeru da se na drugi način miješa u unutrašnje stvari Srpske i generalno BiH.

Te poruke poslate su juče iz Beograda nakon sastanaka koje je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović imao sa predstavnicima političkog vrha Srbije.

Konstatovano je da postoji veliko razumijevanje između dvije zemlje, kao i dobri politički i ekonomski odnosi na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

Čubrilović je nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da je Vučić opredijeljen da pomaže Srpskoj kao entitetu u sastavu BiH.

- Ta saradnja će se odvijati u formama kroz koje se i do sada odvijala, priznaje legalnu vlast koja je tamo i nema namjeru da na drugi način utiče - rekao je Čubrilović te zahvalio Vučiću za dosadašnju saradnju.

Sa Vučićem, kaže, nije bilo razgovara o stranom miješanju u izbore u BiH, na šta je Vučić upozorio prije nekoliko dana.

Vučić je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, uz jasno poštovanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje interesa RS, jer je to osnovni uslov stabilnosti regiona.

- Srbija je svesna da put ka boljoj budućnosti vodi kroz saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa Srbije i BiH i kontinuirano poziva sve političke aktere u BiH na aktivnosti u tom pravcu. Računamo na prevladavanje unutrašnjih i spoljnih političih izazova u BiH, da bi bio omogućen neometan ekonomski razvoj za sve njene građane - rekao je Vučić.

Čubrilović je prethodno sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković potpisao memorandum o obrazovanju Komisije za saradnju dva parlamenta, čiji bi članovi mogli veoma brzo da se nađu za istim stolom. Gojkovićeva je izjavila da se Srbija ne miješa u izbore u RS i BiH, ali da djelima pomaže da život u RS bude bolji.

- Ne vidim ništa sporno što Srbija podiže zabavišta, obdaništa, dečje ustanove, škole u RS i ono što je kruna uspeha i saradnje je podizanje bolnice - rekla je Gojkovićeva.

Čubrilović je kazao da je posljednja podrška iz Srbije išla i u lokalnim zajednicama FBiH i RS te dodao da samo zna da je Vučić čovjek koji je najbolje informisan.

Kosovo

Maja Gojković je upoznala Nedeljka Čubrilovića sa stavom Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Naglasila je da je rukovodstvo Srbije zahvalno Srpskoj na principijelnom stavu u vezi sa Kosovom i Metohijom i poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana