Sjednica NSRS 31. maja, opozicija hoće i Rusiju na dnevnom redu

Srna
Sjednica NSRS 31. maja, opozicija hoće i Rusiju na dnevnom redu

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmatraće 31. maja na redovnoj sjednici 16 prijedloga i deset nacrta zakona, te više izvještaja, utvrdio je danas Kolegijum Narodne skupštine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Denis Šulić kaže da ovim dnevnim redom nije predviđeno razmatranje Prijedloga rebalansa budžeta Srpske, ali da je Vlada Srpske najavila da će vjerovatno biti dopunjen dnevni red.

Početak sjednice Narodne skupštine Srpske predviđen je za 10.00 časova.

Komentarišući inicijative opozicije da budu održane posebne sjednice o sankcijama Rusiji i finansiranju opštih izbora u BiH, Šulić je rekao da SNSD i Vlada Srpske od ranije imaju jasan stav koji podrazumijeva neutralnost u vezi sa sukobom u Ukrajini i neuvođenje sankcija Rusiji.

Dodao je da opozicija sada govori o tome da Srpska finansira izbore, a da je oštro osuđivala 2020. godine isti prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

-Nadam se da neće doći do toga i da će na teritoriji čitave BiH biti sprovedeni izbori - rekao je Šulić na konferenciji za novinare nakon sjednice Kolegijuma.

Komentarišući priče opozicije o navodnoj aferi o 90 miliona KM, Šulić je rekao da svako ko je oštetio budžet Srpske treba da odgovara, te da opozicija ukoliko ima materijalne dokaze treba da ih preda tužilaštvu Srpske ili BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da ova sjednica, kao ni naredne, neće imati „vruće“ teme, poput teme o „90 miliona KM koje će morati platiti budžet Srpske“, a za šta odgovornim smatra Vladu i aktuelnog i bivšeg ministra iz resora energetike i rudarstva Petra Đokića i Željka Kovačevića.

On je dodao da će SDS i PDP tražiti posebnu sjednicu na kojoj će biti objašnjeno zašto su predstavnici Srpske dali saglasnost ili nisu pokrenuli vitalni nacionalni interes kada je riječ o uvođenju sankcija Rusiji, kao i kada je riječ o finansiranju predstojećih opštih izbora u BiH.

Stanić je dodao da nema ništa protiv da Srpska obezbijedi dio sredstava, ali da smatra da je to potrebno uraditi na nivou BiH kako je predviđeno zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana