Sjećanje na stradanje Srba srednjeg Podrinja; Srpska žrtva je ogromna

GS
Polaganje vijenaca
Foto: RTRS | Polaganje vijenaca

BRATUNAC - U Bratuncu je obilježena 31 godina od stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču.

Prošli vijek je vijek gdje smo izgubili pola našeg naroda i srpska žrtva je ogromna, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču.

- Imali smo ogromna stradanja u oba svjetska rata. Znamo ko su bili okupatori i znamo ko je formirao najgore logore - naveo je Dodik.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu da bi bilo ljekovito da svi koji negiraju bilo čiju bol, pa i bol i srpskih majki, čuju istinu o stradanju Srba u Srednjem Podrinju i Birču.

- Neko se osilio da mjeri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čovjeka, bol osjeća svaka majaka, bol nema ni naciju ni vjeru - poručio je patrijarh Porfirije u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradnja u Srednjem Podrinju i Birču da Srpska neće dozvoliti da njene žrtve budu manje vrijedne i da je srpsko samopoštovanje zalog budućnosti Republike Srpske.

On je istakao da je Bratunac najsvetije mjesto koje ne dozvoljava da budu ponižene i zapostavljene srpske žrtve.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je nakon parastosa u Bratuncu za 3.267 Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča, da ne vjeruje da će Sud BiH ikada procesuirati počinioce zločina nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i da očekuje da onog momenta kada Republika Srpska bude odlučivala sama o svojoj sudbini, izvede sve te zločince pred lice pravde.

Višković je ukazao da je hrišćanski praštati i da to propovijeda pravoslavna vjera, ali da treba pamtiti, sjećati se i učiti djecu da znaju šta se događalo njihovim precima.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović rekao je danas u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradnja u Srednjem Podrinju i Birču da Srbi nikada više ne smiju ćutati na zločine koji su im se dešavali jer su na ćutanje računali oni koji su činili zločine i oni koji su ih štitili protekle tri decenije.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je danas da su Srbi u Podrinju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu ubijani sistemskim zvjerski i minstruozno na najveće pravoslavne praznike i da se prekrajanjem istorije i unižavanjem srpskih žrtava one ponovo ubijaju.

- Oni žele da nam stave hipoteku genocidnog naroda, žele da prekroje istoriju, da unize naše žrtve, a porodice da ponovo ubiju. Neće im to uspjeti jer činjenice su potpuno jasne, činjenica je da smo ubijani sistemski, zvjerski i monstruozno na najveće pravoslavne praznike - Božić, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan i Nikoljdan - rekao je Kojić u Bratuncu na obilježavanju 31 godine od srpskog stradanja u Srednjem Podrinju i Birču.

Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović poručio je da je bol svakog čovjeka na svijetu isti, ali da nije siguran da oni koji ignorišu srpska stradanja to i razumiju.

Prodanović je rekao da ono što je preživio srpski narod Podrinja i Birča razumiju predstavnici Srbije i Ruske Federacije koji su danas u Bratuncu na obilježavanju 31. godine od srpskog stradnja u ovom kraju.

Patrijarh srpski Porfirije služio je svetu liturgiju u porti Hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, krenula je litija od hrama do groblja u Bratuncu, gdje je patrijarh kod centralnog spomen-krsta služiio parastos za 3.267 ubijenih srpskih civila i vojnika iz regije Birač i Srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon parastosa zvaničnici su položili cvijeće i vijence kod centralnog Spomen-krsta na bratunačkom groblju.

Vijenac je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Na Spomen-krst vijence su položili i delegacija Srbije u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlić te ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

Cvijeće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, u Parlamentanoj skupštini BiH, Vlade Srpske i ministara u Savjetu ministara i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča.

Na Spomen-krst cvijeće su položile i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, javnih ustanova Srpske, gradova i opština Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije gradova i opština Srpske i Srbije, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te NOR-a.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 31 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Centralno obilježavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održano je pod sloganom “31 godina, zločin bez kazne” u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana