Sindikat zahtijeva minimalac od 418 KM

Marijana Miljić
Sindikat zahtijeva minimalac od 418 KM

Banjaluka - Savez sindikata RS zatražio je juče da najniža plata u Srpskoj u idućoj godini iznosi 418 maraka, dok poslodavci i Vlada nisu iznosili svoje prijedloge navodeći da će to učiniti kada analiziraju ekonomske pokazatelje za ovu godinu.

Stav Vlade je da bi minimalac u idućoj godini trebalo da iznosi 405 maraka kako bi bio izjednačen sa mjesečnom naknadom nezaposlenim porodiljama koja će prvi put biti uvedena u Srpskoj.

Socijalni partneri su na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS uglavnom raspravljali o najnižoj plati za iduću godini, a poslije njenog završetka istaknuto je da će biti nastavljene konsultacije.

- Najniža plata u ovoj godini iznosi 395 maraka i sramno je povećanje od pet ili deset KM. Ni od prosječne plate u RS se ne može živjeti pristojno, a kamoli od minimalca. Ekonomski pokazatelji RS idu uzlaznom putanjom i zbog toga ima prostora za povećanje plata. Naš prijedlog je da najniža plata za iduću godinu iznosi 418 maraka što je polovina iznosa prosječne plate u Srpskoj. Svaki iznos ispod toga bio bi jadan - kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić koja predsjedava i Ekonomsko-socijalnom savjetu.

Naglasila je da najnižu platu u RS treba da prima 15.000 radnika i da se radi o nekvalifikovanom kadru koji obavlja najjednostavnije poslove.

- Oni bi uz tu platu trebalo da dobiju naknadu za topli obrok, prevoz i regres. To je minimum ispod kojeg ne bi smio da ide niko od poslodavaca. U RS trenutno imamo 163.785 radnika koji primaju platu u rasponu od 285 do 830 maraka, što znači da više od polovine zaposlenih radi za bijednu zaradu - kazala je Mišićeva i dodala da je jedino sa povećanjem plata moguće zadržati domaće stanovništvo, koje svakodnevno odlazi u inostranstvo.

Poslodavci za sada ne iznose prijedlog, a koliko bi po njihovoj računici trebalo da iznosi minimalac saopštiće do 17. novembra kada će socijalni partneri ponovo sjesti za sto.

- Naš stav je da treba raditi na povećanju najniže plate, zbog popravljanja standarda i stvaranja konkurentnosti poslodavaca na tržištu. Mi ćemo raditi na tome da obezbijedimo realne uslove da povećamo plate, a da s druge strane ne ugrozimo poslovanje preduzeća. Nakon analize svih pokazatelja iznijećemo naš prijedlog koliko bi trebalo da iznosi najniža plata. Ne možemo sada govoriti o iznosu. Nastavljamo pregovore - kazao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Mijić i dodao da su poslodavci spremni da povećaju sve plate ako Vlada RS smanji oporezivanje rada.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da je Vlada opredijeljena za jačanje ekonomije i realnog sektora.

- Tome svi moramo doprinositi. Mi smo za povećanje najniže plate, a koliko će ono iznositi, u ovom trenutku ne možemo da kažemo, jer nemamo kvalitetnih pokazatelja - rekao je Savanović.

Penzije

Vlada RS utvrdila je juče iznos najniže penzije koja će biti isplaćivana od oktobarske u skladu sa povećanjem penzija za tri odsto.

Prema toj odluci najniži iznos svih vrsta penzija na teret RS iznosiće 179,67, što je za 5,25 maraka više u odnosu na septembar. Najniža penzija za penzijski staž od 15 do 20 godina biće 215,61 maraka, za staž od 20 do 30 godina 251,54, za staž od 30 do 40 godina 287,49, a za staž od 40 godina i više 359,37 maraka.

Ministri su odobrili i 1,94 miliona KM za isplatu druge rate na osnovu naknada zaposlenima,  a riječ je o dugovanjima koja su nastala u 2015. i 2016. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana