Šešelj: U BiH živi 90 odsto Srba

Agencije
Šešelj: U BiH živi 90 odsto Srba

Hag - Lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj izjavio je danas, svjedočeći u odbrani Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, da se on i danas, kao i 1991. godine zauzima za politiku srpskog nacionalnog jedinstva u BiH, u kojoj živi više od 90 odsto Srba.

"Ima poneki Čeh, Poljak, Mađar, poneki Ukrajinac, a sve drugo su Srbi pravoslavci, Srbi muslimani i Srbi katolici. Moj cilj je bio da se sačuva jedinstveno srpsko nacionalno biće, bez obzira na veroispovest", rekao je Šešelj.

Kada mu je predsjedavajući sudija O-Gon Kvon pročitao pravilo iz Pravilnika prema kojem može da odbije da odgovori na bilo koje pitanje sudija ili strana u postupku, ukoliko smatra da bi ga odgovor mogao inkriminisati, Šešelj je rekao da sudija "valjda dobro zna da njega niko ni na šta ne može da nagovori i da je spreman da odgovori na sva pitanja koje postave Karadžić ili druga strana koja sebe naziva tužilaštvom".

Karadžić je u sudnici pročitao sažetak izjave svjedoka, gdje Šešelj potvrđuje da "Karadžić nije imao neprijateljski stav prema muslimanima ili Hrvatima", a za optužbu da su zajedno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu rekao je da je lažna.

Šešelj je naveo da je on često bio u sukobu sa "drugim članovima takozvanog udruženog zločinačkog poduhvata, kao što su Slobodan Milošević, koji ga je hapsio nekoliko puta, i sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, koga je često kritikovao".

Šešelj je još rekao da je "Karadžić bio politički saveznik Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice", a da ga je on "podržavao po nekim pitanjima, a po nekima mu se suprotstavljao, kao što je to bilo kada je sklopio sporazum sa Matom Bobanom 1993. godine".

Tužilac Alen Tiger ilustrovao je odnos između SRS i Srpske demokratske stranke /SDS/, citirajući izjavu koju je Šešelj dao 24. maja 1991. godine, kada je sa Karadžićevem boravio na Palama i, čekajući na početak emisije "Umijeće življenja", na pitanje "kakve nam novosti donosite iz Bosne", odgovorio: "SRS podržava politiku SDS-a u BiH. Karadžić je istinski vođa srpskog naroda i uživa nepodeljeno poverenje".

Tiger je naveo da je Šešelj tada rekao da je učestvovao u formiranju četničke komande na Romaniji i imao konsultativne sastanke sa četničkim komandantima iz istočne Hercegovine i bosanske Krajine.

Tužilac je zatim citirao Šešeljevu izjavu prema kojoj će "ukoliko dođe do akcije protiv Srba, doći do akcije žoko za okož", te da je "kada se provodi osveta, osveta slepa i biće nevinih žrtava". "Ako vojska hitno ne razoruža ustaše, biće mnogo krvi", citirao je dalje Tiger i upitao da li to odražava Šešeljev stav u pogledu akcija koje je namjeravao da preduzme.

"To odražava moje mišljenje 1991. i moje današnje mišljenje. Ako neko ugrožava srpski narod, Srbi treba da uzvrate istom merom. Dosta je bilo ponižavanja srpskog naroda, razaranja srpskog nacionalnog bića i uništavanja srpskih gradova i sela", izjavio je Šešelj.

On je rekao da je tvrdnja o postojanju četničkih grupa u Zagrebu bila njegov "blef kako bi se smanjio pritisak na Srbe".

"Srbi su u to vreme masovno bežali iz Zagreba, Varaždina, Siska, vršila se tortura nad njima i mnogi su pobijeni, mnogi opljačkani. Nisam, nažalost, imao dovoljno moći da realizujem pretnju. Jugoslovenska narodna armija /JNA/ tada još nije bila angažovana, držala se kao neutralna sila i uglavnom je reagovala kada bi Hrvati dobili po nosu ili da ih izvuče iz obruča", rekao je Šešelj.

Šešelj, koji se tribunalu predao dobrovoljno 24. februara 2003. godine, u pritvorskoj jedinici čeka na izricanje prvostepene presude po optužnici za progone nesrpskog stanovništva u BiH, u Hrvatskoj i u Vojvodini, zakazano za 30. oktobar.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 10. juna, kada će Šešelj nastaviti da daje iskaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana